Обявиха на търг със стартова цена от 4 692 000 лв. ваканционно селище в местността Конещица в разложкото село Баня. Имотът се намира в непосредствена близост до общинския минерален плаж. Той е обявен за продан чрез търг с тайно наддаване от едноличния собственик на капитала ОТП Факторинг България ЕАД, представлявано от Илка Димова-Мазгалева и Емил Кръстев (фирма на банката кредитор ДСК) чрез дъщерната му фирма „Проектна Компания Комплекс Баня“ ЕООД, на чието име в търговския регистър фигурира учредителен акт от 14.01.2016 г, пише struma.bg.

Строителството на курортно възстановителния център и ваканционно селище стартира още през 2006 година. Той включва хотелска част, ваканционни къщички и луксозен СПА център. В мащабния проект с 33% дялово участие влиза и община Разлог, по това време кмет е Л. Татарски, а ОбС шеф е д-р Радко Тумбев. Общината участва с апортна вноска на 27.6 дка земя, оценена тогава на 828 000 лв., или по 30 лв./кв. м. Останалият дял от  67% е на софийската  фирма „Атия Холидейс“ ООД, която се ангажира да осигурява финансиране от 10 млн. евро за изграждането на балнеоложкия комплекс с вилно селище. Фирмата поема задължението още да изгради улица на занаятите, да построи пречиствателна станция за отпадни води и да инвестира в подобряване инфраструктурата на района. Новото дружество е „Баня Холидейз“ АД.

Строителството стартира с пълна пара и за кратко време ваканционните къщички са построени и обзаведени, след като строителството на хотелската част е на етап груб строеж, дейностите внезапно спират, а фирмата оттегля техниката и работниците. Няколко години по-късно обектът е обявен на публична продан и преди около четири години се стига до разпродажба на част от чисто новото обзавеждане на ваканционните къщички. Така заради огромен дълг от няколко милиона, който фирмата е теглила за строителството, обектът преминава в ръцете на банката кредитор.

Преди да се стигне до пълното изземване, фирмата-инвеститор предлага на община Разлог да откупи земята за 1 млн. лв. Тогавашният Общински съвет обаче гласува против. Впоследствие местният парламент дава съгласие земята да бъде ипотекирана за заем, за да бъде довършен комплексът. Поради необслужване на кредита обаче тя също преминава в ръцете на банката. Така общината губи земята и към момента тя вече не притежава нищо в комплекса. Това беше потвърдено от заместник-кмета на Разлог Иван Гюров.

„Действително общината вече не притежава нищо. Тя загуби земята заради кредит, който не е погасяван. На този етап вече нищо не може да се направи. В такива смесени дружества, когато има инвеститор, интересите на общината се защитават много трудно. Имали сме шанс да си вземем парите, но едно бих казал, неразумно или неправилно решение на Общинския съвет го проваля“, каза Ив. Гюров.

Към днешна дата целият комплекс в с. Баня е запустял и обрасъл с треви и храсти. На обекта обаче има денонощна охрана, за да се предотвратят набези.

Настоящият собственик е обявил за продан целия комплекс, включително и оборудването и търговската марка с наименование BANYA SPA & WELLNESS RESORT. Комплексът включва хотел с РЗП от 6895 кв.м заедно със сутерена, две апартаментни жилищни сгради, едната от които с разгъната застроена площ от 2094 кв. м и състояща се от 21 апартамента и 21 паркоместа, а другата с РЗП 1556 кв. м. Обект на продан са още седем единични фамилни къщи, всяка с разгъната площ от 208.55 кв.м и шест двойни фамилни къщи, всяка с РЗП от 411.67 кв.м.