Безработните, които започнат работа в друг град, ще получават пари за наем и детска градина, както и такса за интернет, но за не повече от една година. Това предвиждат окончателно приетите промени в Закона за насърчаване на заетостта, пише Труд.
Засега се предвижда сумата да е около 200 лв. на месец, като при проявения интерес социалното министерство е предвидило да бъде мобилно, коментира депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Търсещите работа могат да използват услугите на дирекциите „Бюро по труда“ независимо от адреса по регистрация. Ангелова даде пример с безработно лице, което е регистрирано в бюрото по труда в Пловдив, но може да ползва услугите на бюрата по труда в цялата страна.

Въвежда се и понятието „безработен“. Това е лице, което при регистриране в бюрото по труда не работи, търси работа и има готовност да започне в 14-дневен срок от уведомяването му от дирекцията. Отпада изискването лицето при регистрация да не попада в друга група търсещи работа лица. Така учащите могат да се регистрират като безработни и да ползват правото на парично обезщетение, когато отговарят на останалите условия, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване.