След пет години на конфликти Алепо лежи в руини. И все пак единствената жена - шофьор на такси тук, която е изгубила сина и съпруга си в сирийската война, се надява, че един ден този град ще бъде възстановен, съобщи сайтът rt.com, цитиран от "Петел".
Преди войната Алепо е бил по-красив, отколкото Париж, смята 52-годишната Eменоур. Тя е едновременно майка, баба и шофьор на такси, нещо необичайно в арабския свят.

"Когато започнах, ме беше страх, но за пет и половина години хората са приели, че жените могат да работят така или иначе. Но това е трудно в началото", признава жената. Тя разказва историята си за обгърнатия под постоянен обстрел и смърт Алепо.

"Ние все още живеем. Има снайперисти. Там е обстрела, разкрива Еменоур. - Алепо е сега неузнаваем, не е този красив и величествен град. Преди пет години, преди войната, Алепо беше като Париж, дори още по-красив. Сега гледам как се унищожава. Той беше толкова могъщ, а сега всичко е разрушено. Но ние ще го възстановим напълно. И най-важното, войниците ще се върнат при техните семейства и майки."

Най-големият син на Eменоур е убит преди повече от година в битка близо до Дамаск: "Тялото беше на сто метра от поста на армията и наблюдавано от бунтовническите снайперисти. Чаках 20 дни, но не можех да го получа."

Къщата на Eменоур е разрушена в обстрел. Сега тя живее с няколко котки в един апартамент, даден й от сирийското правителство. Жената има две дъщери и син, които живеят далеч от Алепо, но се надява, че един ден семейството й ще се събере.

"Разбира се, това е трудно и сърцето ми е в пламъци, но се надявам, че моята страна ще стане такава, каквато беше, и още по-добра. В деня, когато тази война свърши, аз ще се опитам да доведа цялото си семейство тук и отново да сме заедно", разкрива мечтата си Еменоур.

В продължение на векове Алепо е най-големият град на Сирия, а през 2006 г., е обявен за столица на ислямската култура от Ислямското образование, наука и култура на ООН (ISESCO). Преди войната населението на града е над два милиона души.

Повечето от неговите забележителности, включително Голямата джамия на Алепо и Цитаделата (голяма крепост), са унищожени или повредени във войната.