Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Това заявиха от Българския хелзинкски комитет по повод зверския побой над шефа им Красимир Кънев.
В първата си реакция те пишат още: „Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават. Езикът на омраза все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти”. 

Те отправиха критики и към ръководеното от Румяна Бъчварова министерство: „Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното”. 

Припомняме, че председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев бе нападнат и бит от двама мъже тази сутрин пред хотел „Радисън” в центъра на София.

Повече за бруталното посегателство над него може да прочетете ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!