Възмутени босненци се вдигат на протест заради град, в който се продават къщи, но само на... араби. Жителите на Тарчин, който разбуни духовете в Босна и Херцеговина, са предимно кувейтци, които имат по 3-4 жени в домовете си.
В града има 160 луксозни къщи. Намира се едва на 8 км от столицата Сараево. Построен е от инвеститори от Близкия изток. Говори се само на арабски там. Босненци се допускат в града, но само като наети служители, пише "Дейли мейл", цитирано от dnes.bg.

Къщите се търгуват само в Кувейт и се продават за по 150 000 евро. Рекламите в сайтове за имоти представят Босна като мюсюлманска държава, надарена с красива природа от Аллах.

Босна и Херцеговина беше арена на войни през 90-те години, когато мюсюлманските босненци се биха с етническите сърби и хървати. Тогава загинаха близо 60 000 души, включително 8000 босненски мюсюлмани, заклани от сърбите в Сребреница.

Тарчин е ограден с порти, високи стени, има и охрана. Някои от жените в града живеят сами с децата си, а мъжете им идвали от време на време.

"Собствениците не искат да се смесват с местното населеие", разказва босненец, работещ там. "Те имат свои собствени традиции в облеклото, поведението, молитвите, не искат местни", допълва той.

Сега инвеститорите планират да разширят територията на Тарчин, като го направят двоен.

В държавата е забранено чужди лица да купуват земя и да налагат забрана на местните.

"Ние сме мюсюлмани и се молим също, но те са различни от нас", отбелязва разтревожен фармацевт.

Новината за протестите около Тарчин идва след разкази за живота на радикализирани симпатизанти на Ислямска държава, настанили се в живописното село Осве. Там всеки е готов да отговори на призив за джихад.