Интервю на „Блиц“ с Борислав Цеков, доктор по конституционно право.
-Г-н Цеков, преди да преминем към предизборната кампания, като доктор по конституционно право как ще коментирате системните атаки от определени среди срещу главния прокурор?
-Прокуратурата през последните години е обект на корпоративни и политически атаки. Това не е добре за държавността и ерозира институциите. Абсолютно неприемливо е. 

-С наближаването на президентските избори политическите дебати се изострят. Какво очаквате на 6 ноември?
-Изострят се по-скоро интригите и долнопробните скандали. Аз не виждам реални президентски дебати. Първите двама във временното класиране на практика се крият от дебати. Дори отказът им да влязат в разговор със следващите ги сериозни претенденти като Ивайло Калфин, Каракачанов, Татяна Дончева, Орешарски е част от профанизацията на политическия процес. Това са първите избори, в които има няколко кандидати от „тежка категория“, които имат квалификацията за държавен глава. И се отказват дебати. Така се демонстрира неуважение към избирателите – „и магаре да ви сложим, пак трябва да гласувате“. Отговорност за това носят най-вече ГЕРБ и БСП. Какво се правят на „водещи“, като по същество представляват малка част от българските граждани? Или има страх, че при пряк сблъсък на няколкото сериозни кандидати, ще лъсне кой колко знае и може?

-Казвате, че има много квалифицирани кандидати, но няма ли и твърде много абсурдни кандидатури?
-А на първите преки избори за президент по новата конституция, които се състояха през 1992 г., не помните ли, че екзотичните кандидати бяха двуцифрено число? От Сийка Преображението, през Кире Либерало, до онзи с „германската програма“. Но тогава вниманието не се фокусираше върху тях, защото имаше реална и съдържателна политическа полемика между основните кандидати и партии. Сега липсата такава полемика насочва вниманието върху няколкото екзотични участници в президентската кампания.
 
-Тоест пак големите партии са виновни?

-Не е въпрос на вина, а на отговорност пред гражданите. Какъв е смисълът на една предизборна кампания, освен да представиш доктрината, която защитаваш, да обориш опонентите си и да се срещаш с хората? В момента кампанията е на куц крак – само по села и паланки с пити, сол и народни носии. Като по времето на развития социализъм. Но го няма онова, което дава съдържанието и дава възможност на хората да направят информиран избор – предизборните дебати.

-Кажете по няколко думи за онези, които определяте като „квалифицирани кандидати“.
-Не бих искал да се третира като заемане на страна. Но както се казва, прекалената неутралност и Богу не е драга. Вижте, Цецка Цачева започна кампанията с фалове. Трудно влиза в президентски образ. Но тя има едно качество, което може да се определи като подходящо за висш държавен пост – като председател на парламента показа, че може да бъде модератор на разнопосочните партийни интереси. Един от най-подготвените от управленско гледище без съмнение е Ивайло Калфин. Той вече има и изградена президентска аура заради кампанията през 2011 г. Събира подкрепа и от граждански среди, и от хора, които искат ГЕРБ да излезе от президентската институция, но не искат да връщат БСП на власт. Слабостта при него е неблагоприятната позиция, от която АБВ влезе в кампанията след скандала с Корнелия Нинова и раздробяването на лявото пространство.  Румен Радев, поне за мен, все още е твърде общ и неясен като образ и като конкретна политика, която предлага. Но от друга страна това може да се окаже и предимство, защото тази непознатост и неяснота позволяват  всеки, който е недоволен от управлението да види в него това, което иска – „ново лице“, „патриот“, „здрава ръка“. Да си го нарисува сам. От друга страна, Каракачанов е представителен за патриотичния сектор, а това, че ПФ и "Атака" се обединиха без много шум също е попътен вятър. Тяхната слабост обаче е участието в управлението, което ги лишава от гръмогласна претенция, че са алтернатива. Татяна Дончева също има своите предимства, като се цели в разочарованите от старата левица и старата десница. Орешарски също е подготвен човек, а при силна мобилизация на ДПС влиянието му върху крайния изход от изборите ще е осезаемо. 

-Как ще коментирате заявката на премиера Борисов за ревизия на приватизацията през последните 25 години?
-Дано не остане само предизборна фраза. Призовавам за ревизия на прехода още от 2001 г. Но сделка по сделка с посочване на всички министри, зам.министри и шефове на агенции, които са разпродавали националното богатство в ущърб на обществения интерес.