Германският адвокат Кармен Прем, която живее в Лондон от 13 години, отправи съвет към сънародниците си, също живеещи в британската столица, да спрат да говорят на немски език на публични места, заради резултатите от британския референдум. Това предупреждение тя отправи чрез статия в немския вестник „Ди Велт”, съобщава „Новини Лондон”.
В текста си Прем напомня, че след референдума чужденците в Лондон понасят на гърба си силните ксенофобски настроения на британската нация, които са по-интензивни от всякога. В статията си тя пише, че има "нова гневна вълна, която никой от имигрантите на Острова не е очаквал". Именно затова нейният съвет към сънародниците й е следният:
 
"Ако сте навън с децата си, не говорете на немски език, или поне се опитайте да говорите много тихо".
 
Прем, която е майка на две деца, споделя в материала си, че наскоро шофьор на автобус е помолил нея и останалите пътници да говорят само на английски език. Това се е случило малко след референдума, когато просто се е прибирала вкъщи от работа.
 
"Тонът се промени оттогава", твърди тя. "Нито един британец няма да каже на чужденец "Не те искам тук", но вече има разграничение "ние и те".
 
В същата статия е включено и мнението на друг германец, живеещ в Лондон - професор Миша Долер, който преподава в King's College. Той споделя, че сериозно обмисля да се махне от Великобритания след референдума не само заради ксенофобските настроения, но и заради несигурността за чужденците. И въпреки че е отхвърлил безброй предложения за работа, включително и в университета в Кеймбридж, той казва, че просто няма сигурно бъдеще дори и за академиците.