По повод на предложение на министъра на МРРБ, Софийска градска прокуратура извърши проверка с оглед упражняване на правомощието си по чл. 126 вр. чл. 16 ал. 1 т. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и подаде протести за обявяване нищожността на три заповеди на бившия областен управител на София-град Веселин Пенев, които са свързани с продажбата на т. нар. „царски конюшни“.
По изготвените три протеста са образувани три дела от административен характер пред Административен съд София-град (АССГ), с които се иска фактическото разваляне на  продажбата на имота, който се намира на бул. „Дондуков“ в София. 

По същество СГП намира и трите заповеди на Пенев за нищожни, предвид следните съображения:

Противоречия с материалния закон – прекратяването на съсобствеността с държавата се извършва на база пазарна оценка на съответния дял, направена от независим оценител, на цена не по-ниска от данъчната оценка на имота.

В конкретния случай с т. нар. „царските конюшни“ фактът на съсобствеността не е безспорен.

Трите заповеди на бившия областен управител са с неясен предмет.

Липсва материална компетентност  - издадените заповеди са предшествали приключването на съдебни производства, касаещи имота, тоест налице е „превратно упражняване на власт“.

Несъответствие на административните актове (трите заповеди) с целите на закона, т. е. налице е разпореждане с цена на имота по-ниска от пазарната и данъчната цена. За това СГП е поискала изслушването на съдебно-оценителна експертиза, която следва да направи оглед място и проверка за подобни сделки в Агенцията по вписванията и да даде отговор на въпроса „какви са реалните пазарни цени на имотите“, върху които са т.нар. „царски конюшни“.

Предстои определяне на съдия-докладчици по трите образувани дела в АССГ, насрочване за разглеждане в открито съдебно заседание и произнасяне на съда.