В самолетите има тайни стаички, за които дори не подозираме, разкрива AdMe.ru. Мястото е отредено за почивка на екипажа.

Стюардесите също са хора и по време на дългите полети им е нужно да поспят. 

Повечето от лайнерите Boeing 777 и 787 имат специален кът. Обикновено той се намира зад кабината, над салона за бизнес-класата.

Към него води извита стълба, чиито стъпала са скрити зад дискретна врата, която се намира до кабината на пилота. За да влезеш тук обаче ти е нужен ключ или код. 

© Chris McGinnis / TravelSkills.com  

© Chris McGinnis / TravelSkills.com  

В някои самолети до това помещение се достига през таен люк, който изглежда като обичайното багажно помещение над седалките на пътниците. 

© Chris Sloan/airwaysnews.com  

© Chris Sloan/airwaysnews.com  

В тайната стая може да се поберат от 6 до 10 тесни легла. Прозорци няма. 

© Chris McGinnis / TravelSkills.com  

"Не заемайте зоната за отдих на екипажа по време на рулиране, излитане и кацане. Максималната вместимост - 8 човека. Един на едно място".

Местата за отдих на екипажа са снабдени с лампи за четене, закачалки, огледало и място за личните вещи. Има комплект чаршафи и дори пижама. 

© Chris McGinnis  

На American Airlines Boeing 773 спалните места са подредени по дължината на прохода като на круизен кораб. Проходът е толкова тесен, че можеш да преминеш само странично. 

© Chris Sloan/airwaysnews.com  

На Boeing 747 спалните места са един над друг и са снабдени с щори, които изолират звука. 

© Chris McGinnis  

А това е летящото купе за почивка на пилотите на Airbus A380 - изглежда доста комфортно. 

© David Parker Brown/AirlineReporter.com  

На Boeing 777 също има допълнителен отсек за почивка на пилотите с две спални места, две кресла от бизнес-класата и шкаф.

© Boeing  

Стюардесите са вежливи, доброжелателни и търпеливи спрямо капризите на пасажерите. И сега, когато сме посветени в тайната, можем да ги помолим да ни разходят до секретните места. Може би няма да ни откажат. 


Превод и редакция: БЛИЦ