Хилъри Клинтън е изпълнена с решимост да установи над Сирия безполетна зона, пише Guardian. В американските военни кръгове не виждат в това никакви преимущества. Напротив, там са уверени, че вероятността за непредсказуема военна конфронтация между Русия и САЩ при тези условия неминуемо ще расте.
Военни анализатори от САЩ са обезпокоени от решимостта на кандидата за американски президент Хилъри Клинтън да установи безполетна зона над Сирия. Според бивши военни, това може да доведе до военна конфронтация с Русия.

Бивши пилоти, патрулирали в небето на Босна и Ирак по времето на Саддам Хюсеин, се опасяват, че Клинтън ще принуди САЩ да установят своеобразна „въздушна окупация”. Това на свой ред може да постави под заплаха живота на американски пилоти и да доведе конфликт с руски военни, които сега са „много по-агресивни, отколкото преди”.

Бившият морски офицер Джон Кюн (професор в Колежа на Генералния щаб) се надява, че предизборните слова на Клинтън са само „политическа поза”, а ако това не е така, е огромна вероятността от „катастрофа”.

Според генерала от ВВС в оставка Дейвид Дептула, докато не се определи стратегията, е „трудно да се предположи ползата от безполетната зона”.

Сега Русия и Америка координират в небето над Сирия своите действия, за да избегнат сблъсквания. Ако обаче през 2017 г. над Сирия бъде установена безполетна зона, тогава редом с американците ще се окажат въздушните сили на държава, чиито цели са напълно противоположни, пише Guardian. Никой не знае нито как ще реагира всяка от страните, ако руски самолет наруши въздушния кордон на САЩ, нито как да се свали напрежението, преди то да премине в голямо стълкновение” – отбелязва изданието.

Цитираният вече Джон Кюн счита, че конфликтът може да пламне случайно – направо във въздуха или ако Русия или Сирия заловят американски пилот на земята. Според него, сега безполетните зони няма да донесат „почти нищо добро.

Хилъри Клинтън е отдавнашен привърженик на безполетните зони над Сирия: от една страна ще защити сирийците от бомбардировки и ще спре бежанския поток. Второ, САЩ ще „получат преимущества и пред сирийското правителство, и пред Русия да проведат сериозни преговори, които ще спомогнат за завършване на конфликта и да се премине на политически релси”.

Според Guardian, на експертите по въпросите на стратегията им е трудно да разберат какво значително преимущество ще осигурят на Америка безполетните зони пред Путин и Асад.

„Аз не разбирам как безполетната зона ще ни доведе до политическо урегулиране на конфликта. Историята не подкрепя тази гледна точка. В Ирак поддържахме безполетни зони почти 10 години, но те нищо не урегулираха” – счита Джошуа Ровнер от Южния методистки университет.

Превод и редакция: БЛИЦ