Казусът с министър-председателя е приключен, допълнителните уточнения на премиера бяха изключително важни и аз му благодаря, заяви президентът Росен Плевнелиев във Варна по отношение на повдигната от Бойко Борисов тема по какъв начин държавният глава е издигнат за министър на регионалното развитие в първото правителство на ГЕРБ.
„Стана ясно, че не става въпрос за каквито и да било кръгове, а става въпрос за легитимни разговори на министър-председателя с работодателски, със синдикални организации. Стана ясно, че през 2009 година, когато ПП ГЕРБ беше в началото на своето успешно развитие, тя тогава беше още малка, неукрепнала партия, министър-председателят е провел серия от разговори със синдикални, с работодателски организации, за да търси подкрепа и това е съвсем нормално. Това е едно обикновено, стандартно, разумно и мъдро действие на всеки премиер, който би следвало да работи с тези легитимни институции. За мен казусът е приключен“, обясни Плевнелиев, цитиран от „Фокус“.

„Аз благодаря за това, ние имаме и своя разговор по телефона с министър–председателя, изяснихме нещата и истината е вече повече от ясна за всички нас. Няма никакво съмнение между мен и премиера за това“, добави президентът.

Той напомни, че още 2006 г. са били заедно с Бойко Борисов, когато са работили по Бизнес парка, в който са създадени над 12 500 работни места. „През 2007 година ние бяхме заедно с него, когато направихме първата копка на един модерен жилищен комплекс в София, отново инвестиция на немска фирма. През 2008-ма и 2009 година ние бяхме заедно тогава, когато тройната коалиция не даваше абсолютно никакви решения за световната финансова, икономическа, дългова криза, която удари България със страшна сила. И истината е именно тази, че министър-председателят е провел серия от срещи, консултации, разговори, легитимни, с националните работодателски организации, на които аз имах честта да бъда член“, отбеляза президентът Росен Плевнелиев.

Той припомни още, че е бил член на УС на КРИБ, на американската камара, член на немската камара, както и на Фондация „За нашите деца“. „Това са все важни за България, легитимни институции и по пътя на това сътрудничество се роди и възможността не само аз, но и много експерти, да отдадат дължимото на България, да помогнат на България в един труден момент“, посочи президентът.

Не очаквайте да правя политически партии. Това заяви пред журналисти във Варна президентът Росен Плевнелиев, който даде начало на традиционния есенен семинар „Културното многообразие - източник на новаторски идеи“, организиран от Фондация „Българска памет”.

„Излязох пред българските граждани и заявих много ясно – от мен никой да не очаква да правя политически партии. Категорично - не, няма да се случи. От мен никой да не очаква да се боря на всяка цена да стоя в политиката за поредния пост. Не е това моята съдба. Аз не влязох в политиката като човек, който просто се бореше за пост, аз бях един богат, успял човек, който влезе в политиката, за да помогне на България. Аз влязох, за да дам, знаех, че мога да дам и вярвам, че дадох много на България. Оттук нататък какво ще правя – ще продължа да давам“, каза президентът.

Росен Плевнелиев допълни, че единствената професия, която може да разпали въображението му и да го мотивира да продължи да дава, е професията на учителя. „Единственото, което може да ме накара да търся и да продължавам да търся смисъл и най-доброто за моята нация, е да се отдам на иновациите, на образованието, на науката, на просветата. Единственото, което вярвам много отива на един държавен глава, е да бъде близо до народа си, да му отваря перспектива, хоризонт. Аз съм този държавен глава, който се гордее, че зададе дългосрочното планиране в държавата – "България 2020", постигането на пълно съгласие по "България 2020", старта на дебата за "България 2030".

Независимо, че няма да бъда повече президент след малко по-малко от три месеца, дългосрочното планиране в България, стратегическата визия за България, ако щете българската мечта, българският хоризонт ще бъдат в центъра на моите действия като веднъж президент - завинаги президент", заяви президентът Росен Плевнелиев и добави, че ще продължава да правя това, което винаги е правил.