Батальон от сухопътните войски на САЩ ще бъде преместен от Германия в Полша в рамките на разширеното военно присъствие на сили на НАТО в Източна Европа. Тази новина съобщи на пресконференция в Брюксел министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, цитиран от световните агенции.
Главата на Пентагона напомни, че решението е било взето от членовете на Североатлантическия алианс на срещата си във Варшава през юли.

По думите на Картър в Полша ще бъде сформирана оперативно-тактическа група от 900 военнослужещи от полка, базиран в Германия. Американските военни ще се настанят в страната през април 2017 година и ще бъдат настанени в град Ожиш на северо-изток в страната. 

Освен това американският батальон ще бъде усилен с по една рота от Румъния и Великобритания, добави Картър. 

За намерението около 1000 американски войници да бъдат разположени в Полша в рамките на военното присъствие на НАТО в Източна Европа спомена още през юли президентът Барак Обама. 

През 2017 година четири батальона на НАТО - по един в Естония, Латвия, Литва и Полша, ще бъдат разположени през 2017 година на граничните с Русия бази. Присъствието на съюзниците ще бъде постоянно, но ще се сменя съставът. 

През февруари предстои да пристигне в Европа и допълнителна бронетанкова бригада. Роти от нея ще бъдат настанени в България, Румъния и Прибалтийските страни, заяви Картър. През юни и юли 2017 година бригадата ще проведе учението Saber Strike в Полша, Латвия, Литва и Естония, също така и маневрите Saber Guardian, Swift Response  и Noble Partner в България, Румъния и Грузия. 

Батальон от състава на бригата ще бъде отправен в Румъния. Той ще влезе в състава на тренировъчната бригада на НАТО, която Алиансът реши да сформира в Румъния, за да засили позициите си в Черно море. 

Превод и редакция: БЛИЦ