Макар че из страната вече са регистрирани множество случаи на заразени с вирусни инфекции, сезонната грипна епидемия все още не е настъпила. В това увери д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.
"Още е рано. Никой не може да прогнозира кога започва грипната епидемия. Миналата година първите грипни епидемии бяха отбелязани през 52-рата седмица", поясни д-р Мангъров пред Bulgaria ON AIR.



По думите му обикновено грипните епидемии се случват през януари-февруари и продължават до средата на март. Преди това обаче е възможно да има грипоподобни заболявания, които имат симптоми, сходни с грипа, но се причиняват от други вируси. 

"В момента това, което има, е опашката на това, което се случи, когато децата тръгнаха на училище и в продължение на няколко седмици, през втората половина на септември - началото на октомври, хората започнаха да се разболяват поради това, че чрез своите деца установиха много тесни връзки. Освен това времето застудя и това създаде предпоставка за остри респираторни вируси", каза още специалистът.