Благодаря на Департамента на САЩ по енергетика затова, че отделиха пари за нещо, което касае не само здравето на хората, но и двата основни приоритета на правителството – образование и здраве. Няма политик, който да каже, че образованието не му е приоритет. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на  откриването на нов изследователски проект в областта на ядрената физика.
Целта на проекта е производство на изотопи с цел диагностика и лечение на туморни заболявания. Идеята е страната ни да зарежда целия Балкански полуостров с тези изотопи, а има и амбиции България да се превърне в регионален център на Югоизточна Европа.
 

Вчера отпуснахме 3 млн. на БАН за да си направят бързо обществената поръчка и да намерят кой да го строи по най-бързия и качествен начин. Действително това ще е едно уникално съоръжение. Десетилетия наред изотопите за лечение на онкоболните идваха до Унгария и се разпадаха. Със сигурно стотици милиони така са напуснали България. Като погледнете за под 10 милиона ние ще имаме едно фантастично съоръжение. Вие направете сметка колко пара е изтекла от България и колко народ е загинал чакайки в мъки и в нерви. Това е реалността", призна премиерът.
 

"От битката с контрабандата и корупцията имаме над 3 млрд спестени. Освен за здраве, най-важното е, че научните ни работници ще направят своите постижение. Може след някоя и друга година да имаме нобелист. Пожелавам успех", завърши той.