Няма драстично забавяне в изплащането на заплатите във „ Въгледобив Бобов дол“, но е налице системно нарушаване на сроковете за дължимите суми за храна. Това сочат първоначалните резултати от проверката на Инспекцията по труда в Кюстендил, която беше разпоредена от Окръжна прокуратура., съобщава БНР.
Обвинението в Кюстендил се самосезира по време на протестите на миньорите от рудник „Бабино“ в мината, които  твърдяха пред медиите, че проверките на областната инспекция по труда се  извършват формално и не стигат до сериозните нарушения , извършвани от ръководството.
 
В доклада от последната проверка е констатирано известното  вече трикратно изплащане на месечните възнаграждения, записано в  Колективния трудов договор от месец юли, както и  леко забавяне на августовските заплати.  Натрупването на неизплатените ваучери е за половин година и е в размер на  близо 235 хиляди лева,  за което инспекцията е наложила няколко акта за административни нарушения  и санкции на работодателя.
 
В последната проверка е установено, че на работниците с прекратени трудови правоотношения не са изплатени  полагащите се обезщетения  на обща стойност 30 хиляди лева. Инспекцията по труда не разполага с данни и за внесени осигуровки на  работещите в мината за месеците юли и август. От началото на годината до сега в дружеството, което в списъка на рисковите предприятия, са извършени осем проверки и са констатирани 36 нарушения, като са издадени 33 предписания. До един месец  Инспекцията по труда трябва да  уведоми Окръжна прокуратура за предприетите действия и резултатите от тях.
 
Днес в 13.30 омбудсманът Мая Манолова ще предостави  неизползваните ваучери от Великденската кампания на миньорите от Бобов дол. Общата стойност на дарението е 153 560 лева.