Получихме съобщение по системата за бързо съобщаване и веднага взехме мерки. Идентифицирани са обектите, в който са доставени яйца – полски. Не всички яйца от Полша са със съмнение за салмонела. На самите яйца има отпечатан номера на фермата, от където идват яйцата. Това заяви д- Райна Иванова от Българската агенция по безопасност на храните в ефира на Нова телевизия. 
Тя поясни, че кокошките, които са ги снесли, са клетъчно отглеждани. 

„Потребителите трябва да гледат номера на яйцето. Ако пише 3BG – това са яйца, които са отглеждани в България и няма опасност за потребителя”, посочи тя и заяви, че след като са получили сигнала, веднага са предприели мерки. 

От агенцията призовават потребителите, закупили яйца с печат 3PL30221304 и печат 3PL30221321 (номерата на фермите), да не ги консумират и по възможност да ги върнат в търговския обект, от които са ги закупили.
Върху опаковката на яйцата е маркиран и номера на пакетиращия център, който е PL 30225901 WE.

„Възможно е да има и вече консумирани яйца. Те са със срок на годност 20 дни от датата на снасяне. Затова предупредихме потребителите”, заяви д-р Иванова. 

„Потребителите не трябва да се притесняват, защото няма доказателства, но има съмнение. Практиката е дори ако има съмнение да се изтеглят яйцата”, каза още тя.

Първата информация за заплахата е от Холандия, където имало засегнато едно семейство, но няма конкретни данни, посочи още д-р Иванова.
Тя посочи, че симптомите за салмонела са висока температура, повръщане и диария, като натравяне с храна. Инкубационен период е от 1 до 6 часа. От БАБХ призоваха хората, ако имат съмнения, че са се заразили, да отидат на лекар.