Пелените "Памперс" съдържат следи от канцерогенни вещества, показа френско проучване. Световните лидери за пелени за еднократна употреба съдържали токсични химикали, които се свързват с определени видове рак, показва изследване, публикувано във вторник от Френската здравна асоциация Асеф, пише mkd-news.com.
Карценогените вещества са свързани с причиняване на рак на кожата, белите дробове, пикочния мехур, черния дроб и коремните органи. Тези потенциално вредни компоненти са открити именно в химикалите, които се твърди, че трябва да осигурят защита на чувствителна кожа на бебетата и да предпазват от дразнене, особено в петролатума, която обикновено се намира в защитните продукти, запазващи хидратацията.

В зависимост от това къде и как се пречиства, петролатумът може да бъде замърсен с токсични вещества, наречени полициклични ароматни въглеводороди (PAHs). Тези канцерогенни съставки са открити в пелените, твърди Лудвин Ферер, ръководител на Асеф, за вестник Le Parisien.

Изследователите подчертават, че изключително ниски нива на въглеводороди са открити в пелените, под 0,2 мг/кг, което законно е позволено в ЕС, но авторите казват, че това не е от значение.

"Въпреки че е легално да има следи от тези вещества, все пак това е твърде много от морална гледна точка", каза Ферер.

Той се съмнява, че в дългосрочен план може да има риск за децата, които носят тези памперси, добавяйки, че производителите отдавна е трябвало да преразгледат методите на производство.

Проучването е направено в сътрудничество с Френската екологична компания за бебешки продукти "Love and Green".

Proctor and Gamble, собственик на марката "Памперс", все още не е отговорил на тези обвинения.

Превод и редакция: БЛИЦ