Промени в Закона за лекарствата, внесени за обществено обсъждане, ще доведат до увеличение на цените на медикаментите с до 20%, предупреди фармацевт. Проблеми има в почти всеки от новите текстове в нормативната уредба и е необходимо преди внасянето им в Министерския съвет те да бъдат изчистени. Това обясни управителят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов, цитиран от „Труд”.
Промените в ценообразуването се очакват заради изискването да се прекратят отстъпките, които сега получават дрогериите от дистрибуторите на лекарства. По думите на Костов така аптеките ще купуват по-скъпо медикаменти и крайните цени за потребителите няма да се запазят на сегашните си нива.

Идеята е неконкурентоспособните аптеки в по-малките населени места, които не получават отстъпки заради по-слабите си обороти, да бъдат спасени чрез изравняване на цените на останалите аптеки с техните. Това обаче вероятно ще доведе до увеличения на лекарствата повсеместно.

Зам. здравният министър д-р Бойко Пенков побърза да успокои собствениците на аптеки с твърдението, че опасенията им са неоснователни. Аргументите му обаче не бяха задоволителни и пряко свързани с въпросния текст, предвиден в закона.

Част от недомислията засягат регламента за нощен труд в дрогериите, работата с дистрибутори и т.н.., категорични са фармацевти.