Българските студентите, които записват висше във Великобритания, през последните пет години са изтеглили заеми по около 12 млн. британски паунда годишно, за да финансират следването си. Това изчисли координаторът по проект „Световно образование“ Светлан Данев, цитиран от Монитор.
Той обясни, че сумите са се увеличили от 2012 година насам, когато годишните такси за следване на Острова скочиха драстично – от 3600 пауда до около 9000 паунда.

Близо 90% от записалите се българи на Острова, ползват студентско кредитиране, а страната ни е на челно място в Европа по дял курсисти, които се възползват от заемите, които се отпускат от целеви държавен фонд във Великобритания.

Очакванията са тази година сумата на изтеглени средства да се увеличи, тъй като от тази есен Великобритания започва да отпуска кредити и за магистри,а не само за бакалаври, както до сега.

В момента на Острова таксите са между 8300 и 10 000 британски лири. Кредитът се изплаща, след като студентите завършат висшето си образование, започнат работа в България и получават над 1000 лева месечна заплата.

През последните години за Острова заминават около 2000 студенти годишно. Според изчисленията на консултантите общо за Великобритания, Холандия, Дания, Шотландия пътуват около 5 000 български студента годишно. Системите за прием на тези страни дават възможност да се проследява приема. Заедно с останалите скандинавски страни като Швеция, Норвегия, Финландия, както и Франция, Италия и Испания, общата бройка може да възлезе на около 6000-6500 българи зад граница.

Студентско кредитиране функционира и у нас, като от 2010 година насам са изтеглени над 121 млн. лв. Договорният размер на заемите в периода от началото на тази година до 30 септември 2016 г. пък е за над 7 млн. лв.

От програмата за студентско кредитиране са се възползвали най-вече студенти, които се обучават в специалности от професионални направления като „Икономика“, „Администрация и управление“, „Медицина“, „Архитектура, строителство и геодезия “, „Право“, „Сигурност и отбрана“, „Комуникационна и компютърна техника“ и „Информатика и компютърни науки“. Най-много заеми пък са отпуснати за студентите, които се обучават в Нов български университет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Варненския свободен университет, показва статистиката.
 
Слабата подготовка по английски език е основната причина, която спира зрелостниците да кандидатстват за чужд ВУЗ. Това показват анализите на консултантите по проект „Световно образование“. Студентите, които остават да учат висше образование в България, са с доста ниско ниво на владеене на английския език. Затова може да се каже, че над 50% от завършващите у нас математически, езикови и частни гимназии отиват да учат висше образование в чужбина, защото знаят най-добре чужди езици. Сред заминаващите в чужбина са и училите разширено чужди езици, както и младите хора от големите градове. Проблемът е, че оставащите в България, които са завършили средно образование, не знаят чужди езици, коментираха от консултантската агенция.