Коалицията ХДС/ХСС преодолява разногласията си по повод на мигрантите и санкциите спрямо Русия, и е готова отново да подкрепи кандидатурата на своя дългогодишен лидер. Лидерът на Християн-демократическия съюз /ХДС/ Ангела Меркел все още не е обявила официално дали възнамерява да се кандидатира за четвърти път за канцлер на предстоящите през септември 2017 г. избори за Бундестаг. Но вероятността това да се случи се увеличи: баварският Християн-социален съюз след месеци на разногласия със своята по-голяма сестринска партия ХДС демонстративно дава сигнали, че и занапред е готова да бъде с нея в една коалиция, пише БГНЕС. 
Видни представители на ХСС: Меркел е нашият кандидат 

“Ангела Меркел е нашият кандидат. Тук не може да има никакви съмнения“, съобщи пред „Шпигел“ заместник-председателят на ХСС Манфред Вебер. Неговото интервю бе публикувано на 22 октомври. В понеделник, 24 октомври, председателят на групата на ХСС в Бундестага Герда Хаселфелд каза: „Ако Ангела Меркел е готова отново да издигне своята кандидатура за поста федерален канцлер, моята подкрепа за нея е осигурена“. 

“Меркел трябва да стане кандидат за канцлер. Тя се ползва с уважение в цял свят и е най-добрият лидер на центристкия лагер в Германия. Поради това тя е единствената, която може да осигури успех на парламентарните избори“, заяви в същия ден бившият председател на ХСС Ервин Хубер, цитиран от ДВ. Подкрепата за настоящия канцлер е в интерес на ХСС, подчерта баварският политик. 

Разкол в традиционната коалиция ХДС/ХСС така и не се случи. А имаше моменти, в които изглеждаше, че ХСС може да направи безпрецедентна стъпка: да се яви на федералните избори като самостоятелна партия не само в Бавария, но и в останалите 15 федерални провинции. 

Разногласия за мигрантите и санкциите срещу Русия 

Главната причина за раздора бе политиката по отношение на мигрантите. Основният им поток премина през Бавария, тази провинция осигури първоначалния прием на стотици хиляди, мнозина от тях получиха временно жилище или убежище. След това управляващата в провинцията ХСС издигна искането да се въведе горна граница за приема на мигрантите: 200 000 годишно. 

За Ангела Меркел всякакви квоти по този въпрос са неприемливи, защото те, според нея, противоречат на Основния закон на Федералната република, с други думи са противоконституционни. Но взетите от федералното правителство мерки за ограничаването на притока на мигрантите започнаха да дават видими резултати през пролетта. Това доведе до сериозно намаляване на конфликта между Берлин и Мюнхен. 

Друга причина, да не кажем раздор, бяха очевидните разногласия в коалицията относно политиката на санкции, наложена на Русия. През февруари тази година, в разгара на конфликта с Ангела Меркел, председателят на ХСС и баварски министър-председател Хорст Зеехофер посети Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин и се обяви за отслабване на икономическите санкции. 

Хорст Зеехофер не е готов за кадрови решения. Поне засега 

Втората за тази година среща на баварския премиер с руския президент беше насрочена за началото на октомври, но Зеехофер я отложи, позовавайки се на неотложни дела. От тогава руската тема явно отиде на заден план за него, което подкрепя гледната точка на тези наблюдатели, които от самото начало смятаха, че лидерът на ХСС разиграва руската карта основно заради тактически вътрешнополитически съображения. При всички положения тази есен, на фона на бомбардировките на Алепо, призиви от Мюнхен за смекчаване на санкциите срещу Русия вече не се чуват. Съответно вече няма пречка за сближаването на позициите с ХДС. 

Но Зеехофер, за разлика от своите влиятелни съпартийци, не е готов за момента да даде безусловна подкрепа за кандидатурата на Меркел. В интервю от 24 октомври за германската телевизия Це Де Еф той подчерта, че първоначално иска да обсъди програмата, а след това кадровите въпроси. Впрочем той също не се усъмни в кандидатурата на Меркел. 

Важен етап в сближаването на двете партия и обявяването на общата кандидатура за канцлер ще стане насроченият за началото на ноември в Мюнхен конгрес на ХСС. Според слуховете съществува негласна договорка между Зеехофер и Меркел: канцлерът няма да говори там, което е нещо доста странно за две партии, които се наричат „сестри“. 

За оставащото време критичните настроения към Меркел постепенно могат да утихнат сред партийния актив на ХСС. Още повече, че канцлерът след продължителен период на спад на рейтинга отново набира популярност сред германските избиратели. Според публикуваното на 19 октомври допитване, проведено по поръчка на списание „Щерн“ и телевизия Ер Те Ел, 46% от запитаните искат Меркел да запази своя пост. Нейният най-сериозен конкурент, лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел получава само 16%.