За седмица ловджииите от ЛРД “Сокол“ – Харманли, са гръмнали 35 диви свине. Това е повече от целия отстрел за месец октомври през миналата 2015 година. Това стана ясно, след като бяха представени отчетите за първата седмица. Тогава бяха вписани 35 убити диви прасета. През миналия октомври са били гръмнати общо 24, съобщава Sakarnews.info.
В момента дружинката на Харманли се хвали с 26 точни попадения, а тази на Маджарово с 9. Дивечът е попаднал под куршумите на територията на селата Овчарово, Дрипчево, Изворово, Остър камък, Бисер, Черна могила, Тополово, Ефрем, Шишманово, Браница, Симеоновград, Константиново и Славяново.
Ловците имат още 4 излета до края на месеца, но това не гарантира, че броят на попадналия под прицел дивеч ще се увеличи.
„Най-интересното е, че тази година ловците вдигат прасетата от изгорелите площи, където е вероятно да няма паразити и всички кръвосмучещи и бацилите да са унищожени“, сподели Дончо Чипилски – ловен организатор на ЛРД “Сокол“.

„По-слаб е отстрелът на другите хищници“, допълва той.
Планът за отстрел на ЛРД “Сокол“ е 300 прасета. За да бъде изпълнен, ловците трябва да погват по 100 прасета на месец до втората неделя на януари, ако не бъде променен законът.

При отстрелване на 300 прасета преди крайния срок, ще бъде поискан нов допълнителен план за разрешение на лов.
„Както върви слуката в началото, така да върви до закриване на сезона за едър и местен дивеч, чакали и хищници“, пожела на ловците господин Чипилски.
В Свиленград от 1 до 9 октомври са убити 27 диви прасета. По данни на сътрудник от дружеството, шест от тях са в Студена, едно в Пъстрогор, три в Щит, едно в Младиново, а в Свиленград десет.
 

В Любимец ловният организатор Атанас Иванов сподели, че под прицела на авджиите са попаднали пет диви прасета. Според него стартът на сезона е силен. Той пожела на членовете на дружеството повече успехи.
В ивайловградското дружество Димитър Николов – организатор по лова, сподели за „Сакарнюз“, че убитите диви прасета са 12 за цялото сдружение. Тенденцията, която се забелязва тази година, е ръст в лова.
Най-едрият дивеч, който ловците са уцелили, е 180 кг.

В Тополовград Гошо Митрев, председателят на Дружеството, сподели, че тенденцията от миналата година се запазва. И деветнадесетте дружинки, членове на дружеството, имат по 1 отстрел на едър дивеч. В село Мрамор има убити два вълка.

През изминалата година 124 прасета бяха убити на територията на ЛРД “Сокол“ за целия ловен сезон на едър дивеч. В Харманли бяха 77 броя, а останалите 47 в района на Маджарово. Това е 38,9 % процента от общия план за ползване.
Тринадесет от тях са убити от ловната дружинка на Харманли , а другите единадесет от дружинката на Маджарово.