Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган иска Истанбул да се превърне в център на ООН, гласи негово писмено изявление във връзка със 71-та годишнина от основаването на организацията. След като последователно увеличава своите вноски в бюджета на ООН през последните години, Турция също така полага сериозни усилия, за да се превърне Истанбул, който се намира в пресечната точка на континенти и цивилизации, в център на ООН, каза Ердоган, като добави, че Истанбул ще изпълни „мисията и целите на ООН“, съобщи в. „Хюриет Дейли Нюз“ (Hurriyet Daily News), цитиран от vesti.bg.
„Убедени сме, че Истанбул с неговата антична история, културно богатство, стратегическо положение и природни красоти ще допринесе за мисията и целите на ООН като център на организацията. Повтаряйки фразата, която много често използва, Ердоган каза, че „светът е по-голям от пет“, имайки предвид петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

„В съответствие с нашата оценка, че „светът е по-голям от пет“, което аз често изтъквам, ние ще продължим нашата подкрепа за цялостна реформа на ООН, която ще гарантира по-справедливо представителство, както и по-демократично, прозрачно, ефективно и отговорно функциониране на Съвета за сигурност на ООН“, каза той.

Отбелязвайки, че Турция е била „един от най-верните привърженици на ООН и ценностите, които тя представлява“, Ердоган заяви, че страната му „е играла много решаващи роли“.

В посланието си Ердоган коментира и въпроса за сирийските бежанци, които страната прие. „С гостоприемството, което показа към 3 млн. бежанци, изправени пред хуманитарните кризи в Сирия и Ирак, Турция се превърна в глас на световната съвест.

Първата по рода си световна хуманитарна среща, организирана от Турция на 23 и 24 май е знак за
нашата чувствителност по отношение на хуманитарни катастрофи“ отбеляза президентът на Турция.