Парламентът отхвърли предложението на „БСП лява България” второто четене на промените в Изборния кодекс да бъдат отложени с един ден и да бъдат включени като точка първа в програмата на Народното събрание за 27 октомври, съобщава „Фокус”.
Предложението за това бе мотивирано от парламентарната трибуна от народният представител Чавдар Георгиев, който го мотивира с изискването, заложено в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, което предвижда да изтекат 24 часа от приемането на законопроекта на второ четене в ресорната парламентарна комисия, преди да бъде подложен на гласуване в пленарна зала.
 
Като друг аргумент Чавдаров посочи необходимостта народните представители да се запознаят обстойно с текстовете на законопроекта и направените предложения. От своя страна председателстващият пленарното заседание Димитър Главчев подчерта, че око Народното събрание реши други, този срок не се прилага.
 
Предложението събра 35 гласа „за”, 76 – „против” и 22 – „въздържал” и бе отхвърлено.
 
По-рано депутатът от БСП Филип Попов заяви, че БСП по никакъв начин няма да подкрепи предложенията за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите-членки на Европейския съюз.
 
Попов попита следва ли законодателно да се разделят и ограничават българите живеещи в чужбина. По думите му на практика не могат всички българи да имат еднакъв достъп до секционните избирателни комисии, но според него следва законодателно този достъп да бъде диференциран и ограничаван.
 
Филип Попов посочи, че от БСП са предложили да отпадне възможността в чужбина да се използва повече от една избирателна кутия, ако се наложи. Според него с това предложение се цели да се създаде хаос и да се манипулира резултата. „Ние по никакъв начин не можем да подкрепим тези предложения, които вие сте предложили в този вариант“, заяви Филип Попов.