„Кокаиновия крал“ Евелин Банев-Брендо тихомълколм влиза в бизнеса с изграждане на модерни оранжерии за отглеждане на земеделски култури, пише "България Днес". Дясната ръка на Банев и негов финансист Матей Боев инвестирал стотици хиляди левове във фирма на осъдения преди седмица за документни престъпления депесар Щерьо Щерев.

Парите, за които има данни, че са изкарани от прословутите канали за дрога на Банев от Южна Америка към Западна Европа, били безвъзмездно предоставени от подставени лица във фирмата на бившия депутат "Булевропроджект" АД. Те били само част от десетките преводни нареждания още от 2007 г., които правели свързани дружества с жената на Боев – Милена, към сметките на Щерев. Повечето от кинтите моментално били прехвърляни в офшорки в Китай, Япония, САЩ, Холандия, Виетнам и други екзотични дестинации. Били използвани подправени и фалшиви ордерни документи, които лично експепутатът подписвал. Стотици хиляди обаче били предвидливо заделени, за да могат да се преперат след време чрез дълго обмислян от Щерев бизнеспроект с модерни оранжейни конструкции у нас.

Съдебната сага на депесаря приключи миналата седмица. Той се призна за виновен, че е превел в чужбина 7 млн. лева с фалшиви документи и така се отърва с 10 месеца условна присъда. Щерев неволно заяви, че въпросните крупни суми били на инвеститори и били предназначени за бизнеса с парници, замислян още през 2006 г. По време на продължилото близо 10 години разследване бяха събрани доказателства, че част от т.нар. "инвеститори" са именно осъдените за наркотрафик Боев и олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски. Според законите и съдебната практика прокуратурата е трябвало да докаже единствено, че Щерев е получавал пари, правел е преводи с тях, но не и чии са те и дали са изкарани от престъпна дейност. Вследствие на това доказването на произхода на милионите, тяхното трансфериране и препиране чрез инвестирането им в разнообразен бизнес става невъзможно. По приключилото вече дело има данни и за редица други бизнесмени и депутати, които са превеждали пари на Щерев. Всички те са дали показания, като до един обаче отричат да са имали търговски отношения с него и да са му изпращали пари.

Стана ясно, че в момента бившият народен представител е подновил контактите си с холандско дружество и чрез своята фирма "Булевропроджект" АД е задвижил замразения проект с парниците и скътаните пари от трафик на дрога.

През последните години много от сочените за наркобосове у нас започнаха трескаво да изпират парите си чрез земеделие. Самият Матей Боев е стартирал самостоятелен проект за изграждане на огромна кравеферма в ломското село Ковачица, показва проверка на "България Днес". По план в модерния комплекс ще се отглеждат стотици животни, а инвестицията е за милиони евро. За да не бият на очи огромните суми, Боев предпочита да вложи парите чрез подставени лица. В случая това са сестра му Стефка и баща им Митко Боев.

Италиански мафиот отглежда домати

Италианският мафиот Доменико Мартино, който също е близък на Банев, е инвестирал един милион евро във ферма за отглеждане на домати. По непотвърдена информация за далаверата го светнал Брендо. Доменико заедно с двамата си братя Винченцо и Джулио са сочени за едни от босовете на калабрийската мафия Ндрангета. Имената им станаха публично известни преди две години покрай операция на италианските карабинери. При нея бе разбит мощен канал за трафик на дрога от Южна Америка към Западна Европа.