Кражбите на автомобили са намалели с 20%. Това показва статистиката от началото на годината към момента, обясни поред БНТ началникът на сектор Престъпления свързани с МПС в ГД "Национална полиция" Емил Пармаков.
„Един от най-трудните случаи за разкриване е кражбата на високотехнологични автомобили с безконтактни ключове. Сектор „Престъпления свързани с МПС” може да се похвали с положителни резултати и в това направление”, изтъкна Пармаков.
 
„Това е едно от най-динамичните престъпления – извършва се по няколко пъти на ден от едни и същи хора. Има ли леко отпускане от наша страна, това винаги се отразява на статистиката”, добави той.
 
Той препоръча на хората да внимават къде и как държат ключа на автомобила, тъй като сканиращите устройства улавят сигнала от разстояние.
 
„В момента се крадат всякакви автомобили, но най-много са предпочитани масовите автомобили, на възраст от 7 до 12 години. По предназначение те отиват за авточасти”, разкри още Пармаков.
 
Този дял от кражбата на автомобили обхваща около 70-80%. Другата част това са скъпите автомобили, които много често отиват за износ. Забелязва се и тенденция на износ на автомобили от България към западните страни след преработване като двойници.