Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръм заяви, че политиката на неговия съперник Хилари Клинтън спрямо Сирия може да доведе до началото на Трета световна война. По думите му, сега е необходимо да се съсредоточат усилията върху борбата с терористичната групировка „Ислямска държава”.
„Това, което сега трябва да направим, е да се фокусираме върху ИД. Не трябва да отделяме специално внимание на Сирия. Всичко ще приключи с Трета световна война заради Сирия, ако ние послушаме Хилари Клинтън”, каза Тръмп в интервю за агенция Ройтерс.
 
„Вие повече не се сражавате само със Сирия, вие се сражавате със Сирия, Русия и Иран, съгласни ли сте? Русия е ядрена страна, но страна, в която ядреното оръжие, за разлика от други държави, работи, а не само се говорят приказки”, добави кандидат-президентът.
 
Говорейки за Сирия, Тръмп отбеляза, че президентът Башар Асад е станал много по-силен, отколкото преди три години. По думите му, свалянето на Асад е доста по-маловажна задача, от борбата с ИД. „Асад, за мен, е на второ място след ИД”, каза той.