Зоя Димитрова е уредник в къщата музей „Ванга“ в Петрич. В дома си българската пророчица е прекарала по-голяма част от живота си, като и до днес всичко е запазено в оригиналния си вид, без да бъде размествано или променяно. Къщата отдавна е превърната в музей и е отворена за посещения.
- Г-жо Димитрова, разкажете повече какво се знае за сватбата на баба Ванга, какво пази къщата музей за това събитие?
- От сватбения ден на семейство Гущерови имаме запазена една много красива автентична снимка, на която са двамата влюбени - Димитър Гущеров и Евангелия. Това е и единствената снимка, която може да се види от техния сватбен ден. В архива на къщата са запазени документи, един от който е позволителното за венчавка, издадено от Неврокопската епархия. Чрез него им се разрешава да се венчаят. На самия документ се е подписал свещеник Серафим Кръстев, който позволява да бъдат венчани 30-годишната Евангелия Тасева и 24-годишния Димитър Гущеров от село Крънджилица. Запазено е и свидетелството за венчание, то е автентично и е от тяхното подписване, което е направено на 10 май 1942 г. Това са двата документа, с които разполага къщата като архив.

- Имало ли е хора на венчавката? Знаете ли как е протекла?
- Венчавката е направена в тесен кръг. Имало е малък приятелски кръг. Кум на техния сватбен ден е бил Бойчо Петров Стоименов, който е от Струмишката околия. Не е посочено от кой град или село е той. Свещеникът, направил самото венчание, е Михаил Михайлов, венчал ги е в храм "Св. Кирил и Методий" в Струмица.

- Значи сватбата не е била в Петрич?
- Имаме данни, че в Струмица е направена първата венчавка, но има направено венчание и в град Петрич впоследствие след идването им в село Крънджилица. Така е според преданията на хора, които си спомнят за това. Официалният документ посочва, че венчавката е направена в град Струмица.

- В различни писания се споменава, че Ванга е имала видение, преди да дойде бъдещият й мъж при нея, и според това тя разбрала, че трябва да се омъжи за него. Така ли е?
- Да, точно така. Това е истина. Това е тяхната първа среща. Димитър чува за Ванга през 1941-ва, тъй като тя получава дарбата си на 6 април 1941. Както всички знаем, Ванга е получила така нареченото Божие знамение, при което й се явява Свети Йоан Златоуст, който й посочва, че оттук насетне тя ще е мостът между небесното и земното и ще е небесен пратеник на Земята. Посочва, че ще има много жени, който ще искат нейната помощ. Особено през Втората световна война наистина са много жените, които искат нейната помощ. Така от уста на уста се разраства историята за нея и стига до Димитър Гущеров. Той отива при Ванга с единствената молба тя да му посочи убийците на по-големия му брат, който загива. При първата им среща, докато той пътува към пророчицата, която тогава е в Струмица, над главата й започва да кръжи орел. Силата й се явява и й казва, че колкото е голяма сянката от кръжащия над главата й орел, толкова голяма ще е и протекцията от идващия към нея човек, че той е нейният избраник и тя трябва да се омъжи за него. Още на първата си среща Ванга е силно впечатлена от личността на Димитър и споделя това, което силата й е казала. Те се виждат в края на годината, като по същото това време през 1941 г. г-н Гущеров е имал друга годеница от село Крънджилица. Той не се вслушва в думите на Ванга. Но съдбата не може да бъде променяна, поради тази причина само 5 месеца по-късно, на 10 май 1942 г. двамата сключват брак и стават семейство.

- Тоест той се е връщал след тази първа среща при Ванга отново?
- Да, множество пъти. Той е ходил при нея. Символът на тяхната първа среща, на орела, който Ванга вижда над главата си, е зад входната врата в къщата в град Петрич. Още като се прекрачи прагът се вижда красив орел, който е поставен точно на входната врата. Това е дело на самия Димитър Гущеров. Той построява цялата къща сам през 1947 г. за пророчицата. Впоследствие и орелът е вграден в пода пред входната врата.

- Прочетох, че Ванга е казала още отначало, че един ден той ще й построи къща.
- Тя може би е споделяла нещо, което е виждала. Истината е, че тази къща е едно обещание към нея. Когато те пристигат в Петрич през 1942 г., е трябвало да делят малка къщичка заедно със свекървата на баба Ванга, или майката на Димитър. В началото тя никак добре не приема своята нова снаха поради факта, че Ванга е била сляпа. Тя много озверено я нарича сляпа, обижда я по някакви нейни лични причини и мотиви. За радост Ванга не се обезверява, а напротив. Показва, че може да е много по-силна от това, което свекърва й вижда в нея. Тя успява да подреди цялата стара къщичка и да я превърне в уютен дом. Тогава свекървата й си дава сметка, че Ванга ще бъде достойна за нейния син. Две години по-късно през 1944 г. се налага на Димитър Гущеров да замине в запас в Гърция, където Ванга предупреждава всички войници, тръгващи от Петрич да не газят в блатните води, защото са силно заразени с малария. Именно тогава Гущеров дава обещание, че ако се завърне жив и здрав ще построи на съпругата си дом, който да е пригоден само за нея самата. През 45-а година, когато той се завръща, въпреки че през това време е заразен с малария, купува мястото на улица „Опълченска“ №10, а сега е ул. „Ванга“ 10. Там построява в центъра на града дом, който завършва през 47-а година. Тогава е готова самата постройка, а домът се е достроявал още дълго време. Последната постройка към къщата завършва чак смъртта му.

- Спекулира се защо двамата не са имали наследници. Какво се знае като факти - защо е станало така?
- Има няколко версии за това, но за съжаление няма някаква историческа истина, която да е категорична.

- Тази година се навършиха 20 години от смъртта на пророчицата. Има ли нови неща, свързани с нея или с къщата?
- В къщата се опитваме да запазим личността на Ванга светла в паметта на хората, закриляйки духа й всеки наш посетител. Организираме различни изложби. По случай това събитие имаше изложба от икони, посветени на света Петка. Това са лични вещи на Ванга, които е получавала като подаръци от идващите при нея хора. Изложбата бе специално за Петковден, тъй като тя на всеки Петковден е правила специални курбани за здраве в местността Рупите. Иконите са изключително красиви.

- Семейство Гущерови са живели дълго време в къщата, след като Ванга губи съпруга си. Как се е чувствала?
- Те се разделят в изключително тежки взаимоотношения, като имам предвид това, което пророчицата е чувствата, губейки своя съпруг. Той умира през 1962 г. на 1 април. В деня на шегата тя губи своя съпруг. Това е житейски парадокс, който белязва жестоко нейната съдба. На 1 април Гущеров умира, като в рамките на седмица преди това лежи в малката молитвена стая на пророчицата, на нейното малко креватче. През това време тя стои непомръдваща до леглото му на колене, без да хапва или пийва нищо, докато го изпраща. Когато той умира, леля Ванга изпада в депресия и започва да се самообвинява, че не е могла да му помогне. Тя иска на два пъти в живота си да се замонаши и тогава е единият от тях. Ванга пробва в Смолянско и във Видинско, но за съжаление монахините не я приемат. Те знаят коя е Ванга и какви тълпи от хора я преследват. През този период е била известна и хората наистина са имали нужда от пророчествата й. Отивайки в манастира, достъпът там й е отказан и когато се завръща в Петрич, познавайки местността Рупите, отива там. Това става, тъй като двамата със съпруга й са ходели заедно там, правели са си кални бани. В местността усеща спокойствието, от което се нуждаела след смъртта на съпруга си. Ето защо е започнала да ходи след 1970 година все по-често и по-често на тази местност. Там балансирала своята енергия и се зареждала.

Източник: в. България днес