Една конспиративна теория гласи, че някой умишлено е отровил месото на бяла мечка, за да убие учените, които яли от него, в тайната военна база на Хитлер на Северния полюс. В действителност обаче месото е било заразено от паразитен червей, наречен трихинела, дава още подробности "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.
Руски учени откриха нацистка военна база на Северния полюс, около 70 години след изоставянето й. Обектът се намира на остров Александър и е построен през 1942 г., година след влизането на Адолф Хитлер в Русия.

Тя е служела за тактическа метеорологична станция и е носила името „Schatzgraeber“ - Ловец на съкровища. Нейната дейност е преустановена, след като учените, работещи в нея, са се отровили с месо на бяла мечка през 1944 г., пише в. „Индипендънт“.

По това време една от теориите гласи, че месото от бялата мечка се развалило и впоследствие е заразило доверените хора на Хитлер, които са работили в бункера.
Друга теория гласи, че някой умишлено е отровил месото, за да убие учените.
В действителност обаче месото е било заразено от паразитен червей, наречен трихинела.
 


Базата е открита отново 72 години по-късно, като в нея са намерени близо 500 предмета от времето на Втората световна война, сред които и добре запазени документи. По-голяма част от находките са в добро състояние най-вече благодарение на ниските температури.

Остров Александър е играел важна роля за нацистката армия по времето на войната,
тъй като метеорологичните доклади, изготвяни там, са били от съществено значение за разполагането на войници, кораби и подводници.

Според някои името на базата „Schatzgraber“ навежда на мисълта, че тя може да е имала тайна мисия, и по-конкретно – търсене на древни реликви.

Дълги години остров Александър е спорна територия, но в момента е част от Русия, като се смята, че Москва иска да построи на него своя собствена военна база.