Истинска напаст от въшки отново налази училища и детски градини във Варна, алармираха родители в социалните мрежи. Те съобщават, че почти всекидневно изпращат сигнали и се жалват до различни инстанции в града. 
След последния бум на въшки през пролетта, санитарните власти отново са разпоредили пълни проверки и засилен сутрешен филтър, увери шефката на РЗИ-Варна, д-р Дочка Михайлова, цитирана от Монитор.

За въшливостта в учебните и детските заведения трябва да следят медицинските лица в здравните кабинети по места, коментира тя. Всички сигнали, подадени в Регионалната здравна инспекция, се препращат към ресорната дирекция в общината, а оттам се дават указания на директорите. 

Според д-р Михайлова обаче, най-важно е родителите сами да следят за хигиената и редовно да преглеждат децата си.

„Не може да се говори за бум на въшки във Варна или за някаква „епидемия“. Напълно нормално е в началото на учебната година да има повече случаи на въшки, но това е обичайно явление след лятната ваканция, когато не може да се проследи колко подобни случаи има“, коментира д-р Михайлова. 

Тя уточни, че по разпореждане на община Варна е засилен филтъра в детските градини, а медицинския персонал извършва текущи проверки. „Въшливостта е въпрос на хигиена. Дадени са указания към родителите как да третират децата, в случай на поява на въшки. От община Варна са пуснати декларации към всички учебни и детски заведения, в които родителите се задължават съвестно да следят за появата на гниди и въшки и да вземат навременни и сериозни мерки, коментира още д-р Михайлова. 

Според нея, няма място за паника. Родителите обаче коментират, че въшките са плъзнали масово първо сред учениците, а чрез по-големите деца в семействата, паразитите са предадени и на по-малките хлапета.Учителите в някои забавачки в града вече задължили родителите да проверяват редовно децата си, като им предоставяли да подписват декларациите, изпратени по образец от общината. В тях трябва да удостоверят, че при необходимост се ангажират да обработват косите им с подходящи за целта препарати. 

„Уважаеми родители, във връзка със зачестилите случаи на опаразитяване с главова въшка информираме, че задължение на всеки родител е да проверява редовно косата на детето си за паразити. В случай, че се открие въшка, в интерес на детето е то да се спре от детска градина до отстраняване на проблема. Косата се обработва с подходящ за целта препарат и механично се отстраняват наличните гниди. Приемането отново в детската градина става след представянето в здравния кабинет на медицинска бележка от личния лекар на детето, че същото е неопаразитено и може да се върне при другите деца“, гласи текстът на декларацията.