Бизнесменът Владимир Колев започва събарянето на най-добре поддържания дом за бедни деца в региона - „Ронкали“, намиращ се на ул.“Александър Батенберг“ 1, на 10-ина метра от Централния плаж в Бургас. Това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет в Бургас. Местните парламентаристи промениха адреса на сиропиталището. То отива на ул.“Единадесета“, във вилна зона „Минерални бани“. Мястото е затънтено, до автобусната спирка трябва да вървиш пеш един километър, пише "Флагман".
Процедурата бе обявена като напълно рутинна и с нея се финализира просто една имотна сделка. Общинските съветници бяха поставени пред свършен факт, от тях единствено се искаше съгласие за смяна на адреса, защото това е социална услуга, която се дотира с бюджетни средства.

Съдбата на Дома отдавна бе решена. През 2013 година собственикът на златното парче земя от 1,6 дка – СНЦ „Детски център Ронкали“ продаде имота на фирмата на бургаския бизнесмен Владимир Колев - „Ти ви би“ООД. Предприемачът, бивш спортист, известен като Несито, плати 650 хил.евро на въпросното сдружение и пое ангажимент да покрие ипотеката на сградата.

От Сдружението тогава обявиха, че ще построят изцяло нова сграда, съобразена с нуждите на децата. В крайна сметка те са се отказали от тази идея и са закупили бившата ловна база, известна в Минерални бани като „Зелената къща“.

Новата сграда е с общо РЗП от 320 кв.м., има и около 3 дка дворно място. От гледна точка на материалните условия, новият дом на „Ронкали“ със сигурност е по-добър от стария, но местоположението  – най-крайната точка на квартала и съответно град Бургас със сигурност ще създава проблеми на децата и възпитателите. Персоналът е с минимални заплати и ако към задълженията му се прибави удължаване на работния ден с транспорта до там и "трамбоването" пеш до спирката и обратно, това означава, че масово ще напусне.
 


Заради преместването на дома в Минерални бани се създаде  напрежение сред живущите на ул.“Единадесета“. Наложи се общински експерти да отиват на място и да гасят "пожара". „Убедихме ги, че това ще са възпитани и културни деца, за тях няма да има никакъв проблем“, каза днес Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности“.

В момента в дом „Ронкали“ живеят 15 тийнейджъри на възраст от 13 до 19 години. В основната си част те учат в бургаските гимназии и ще се наложи ежедневно да сменят по няколко автобуса, за да достигнат до училищата си, което със сигурност ще натовари бюджета на дома.

В същото време на мястото на досегашния дом - ул.“Александър Батенберг“ Владимир Колев ще издигне билдинг с общо РЗП от над 8 хил.кв.м. Проектът е върху площ от 1684 кв/м, където сега са домът и спортните игрища. Това ще е многофункционална сграда със заведение за обществено хранене, жилищна и хотелска част. Ще има голям ресторант, 50 апартамента, 50 хотелски стаи и подземен паркинг на две нива за 100 автомобила. Плътността на застрояването ще е 70 %, кинта - 5,0, а височината на билдинга 12 метра.

Проектът разбуни духовете заради това, че тогавашният директор на РИОСВ Бургас Антоний Иванов разреши да се издигне мегакомплекса в началото на Морската градина, без да е необходима Оценка за въздействието върху околната среда(ОВОС).