Гаф на частичния вот за кмет на Младост може да взриви и президентските избори, алармираха от ЦИК по време на заседанието на правната комисия, която прие на второ четене поправките в Изборния кодекс, предаде Канал 3.
Дори само една грешка може да направи изборите недействителни, предупреди зам.-председателката на избирателната комисия Мария Мусорлиева. Поводът - обсъждането на предложението на Данаил Кирилов и Георги Кадиев вместо две секционни комисии в две помещения, съответно за кметския вот и за президентския и референдума, да има само една, обединена СИК.

Така щяло да се гласува само в една стая и да се спестят опашките от гласоподаватели.

Становището обаче на 22 членове на ЦИК е, че това ще затрудни много повече и гласуването, и обработването и предаването на изборните книжа.

Проблем изниква и с наличието на два печата - един за кметския и един за президентския вот. Ако се сбърка единият и се сложи на другите книжа, оттук стават недействителни всички гласове. Ако един член на СИК сбърка, отива на кино и президентският вот, предупреди Мусорлиева. Съответно, може да се сезира съда за касиране на изборите, допълни тя.

"Подбуждате към нарушения", сряза я Данаил Кирилов.

Сред другите аргументи на ЦИК против обединяването на двете секционни комисии е и фактът, че избирателните списъци вече са огласени и хората знаят къде и за какво ще гласуват. Освен това вече са назначени съставите на комисиите - общо 250 човека. Сега обаче те ще трябва да се редуцират наполовина.

Градусът на емоциите се вдигна и редуцирането на двете избирателни комисии в една скара зам.-шефката на ЦИК с Кадиев: "И за какво го правим? За това, че Кадиев и неговите петима избиратели искат да гласуват в едно помещение".

Независимият депутат се засегна и се провикна: "Коя сте Вие? Откъде знаете колко избиратели имам аз?"

Усетила, че е прекалила с емоциите, представителката на ЦИК му се извини, а текстът мина, както бе първоначално предложен. Срещу него възражения имаха и от БСП. Шефът на столичната соцорганизация Калоян Паргов специално дойде на заседанието, за да предупреди именно, че хората са назначени и изборите са организирани, за да се променят правилата не в 12 без 5, а в 12 и 5.

Паргов захапа ГЕРБ, като им предложи услугите на апарата на БСП, ако толкова не могат да си намерят 250 души за секциите в "Младост."

"Защо БСП превърна "Младост" в Сталинград?", попита Кирилов, вземайки символното значение от решителната битка за отблъскването на Хитлер от руснаците във Втората световна война.

"Далеч сме от "Волга е зад нас" ситуацията. Аз се учудвам - ако за вас "Младост е Сталинград, за нас не е", защити се Паргов.

"Ако нямате хора, градската организация на БСП може да ви даде хора. Цяло лято се готвех, имам 500 човека. В момента променяте правилата. 

Да не повтаряме съмненията с чувалите. 90 процента от протоколите в София бяха неизрядни и ние всички го знаем", припомни драмата с "Арена Армеец" от местните избори лидерът на столичните социалисти, както и преди това - мъкненето на чували с бюлетини в "Универсиада" от предишния президентски вот.

"Категорично нямаме нужда от предоставянето на хора от вашия актив под наем", отвърна Данаил Кирилов. И напомни, че правилата са приети в Изборния кодекс на Мая Манолова.

Тук в стилистиката на Сталинградската епопея навлезе Ревизоро, заставайки на страната на управляващите.

"Обаче не съм съгласен, че "Мамаев курган" е "Позитано" 20 и всички герои оттам трябва да пишат Изборния кодекс", каза депутатът от ПФ, напомняйки за мемориала в чест на отбранителите на Сталинград, победили фашистката блокада на руския град през 1942 г.