Нобеловата асамблея в Стокхолм, присъждаща наградата за медицина, е поискала уволнението на двама от членовете си след грандиозния скандал с известния хирург Паоло Макиарини, който беше обвинен в небрежност. Решението за уволнението на Андерс Хамстен и Хариет Уолбърг беше направено, след като шведското правителство уволни целия управителен съвет на престижния Каролински институт, където е работил италианският специалист. Освен това бившият шеф на университетската комисия по етика Бо Рисберг предлага за няколко години да се замрази присъждането на Нобелова награда за медицина, докато не станат известни всички подробности за историята около шарлатанина хирург. Той призовава още парите, предвидени за наградата на лауреата, да се дадат на роднините на жертвите на италианеца като обезщетение.
Кой е Паоло Макиарини?
 

Той е световноизвестен хирург, пионер в регенеративната медицина, който се занимава с трансплантация на трахея. Но преди няколко години двама от пациентите му умират, най-вероятно поради небрежност от страна на лекаря. Освен това шведските следователи са обвинили Макиарини в предоставянето на невярна автобиография от страна на лекаря. Той, от своя страна, категорично отрича обвиненията: „Твърденията за злоупотреба със служебно положение по отношение на изследователския ми екип са чисто злонамерени”, заявява д-р Макиарини.

Първата трансплантация на изкуствена трахея е призната от светила в медицината за грандиозен пробив в науката. Паоло Макиарини започва работа в Каролинския институт през 2010 година. Това се случва, след като през 2008 г. той, заедно с група експерти, прави на жена от Колумбия – Клаудия Кастило, първата по рода си операция за трансплантация на трахея от полимерен материал, посят със стволови клетки.

През 2011 г. италианският лекар ръководи екип от хирурзи, които провеждат първата трансплантация на синтетична трахея със стволови клетки на пациента. При използване на този метод за трансплантация не са необходими донори и специфични лекарства, а рискът от отхвърляне на тъканите е минимален, се произнесоха корифеи на медицинската наука. Тогава се съобщаваше, че за изготвянето на изкуствената трахея са нужни само няколко дни. Пациент на новаторите става и 36-годишен мъж,
 
диагностициран с рак на дихателните пътища
 
Всичко било прекрасно до момента, в който след няколко години пациентите на Макиарини започнали да умират, а колегите му го заподозрели в измама и разкрасяване на резултатите от операциите.


Хана Уорън след операцията

В началото на 2016 г. по шведските телевизии излиза филмът „Експериментът” - за работата на италианеца в Русия. Именно след него Макиарини е принуден да напусне Каролинския университет. Както се оказа, той е прилагал техниката си за присаждане на изкуствена трахея на хора, без преди това първо да я е тествал върху животни и не е проследявал следоперативното състояние на пациентите си. В същото време за всяка една от проведените операции Макиарини е получавал огромни суми, включително и държавни субсидии. След скандала хвръкват главите на господата Хамстен и Уолбърг от Нобеловската комисия, които преди това са ръководили работата на Каролинския институт, и според разследването са знаели за опасните манипулации на италианеца, но са игнорирали всички предупреждения, идващи от Министерството на здравеопазването на Швеция.

Ситуацията с хирурга коментира и министърът на висшето образование на Швеция – Хелена Холмарк Кнутсън: „Скандал е много точна дума, казва тя. Заради безотговорните действия на Каролинския институт и Университетската каролинска болница са пострадали хора!” казва тя.
 
Рускиня умира в адски мъки след операцията
 
Авторите на документалното разследване и филма „Експериментът” разказват и историята на рускинята Юлия Тулик, която умира в адски мъки след трансплантация на изкуствена трахея под ръководството на Макиарини.

Жителката на Краснодар четири години преди срещата с хирурга претърпява тежки травми при пътнотранспортен инцидент. По това време тя е била бременна, лекарите успяват да спасят детето, но не могат да възстановят трахеята на жената. Независимо от факта, че след катастрофата Юлия живее с трахеотомия, пряка заплаха за живота й не е имало, но тя решава да се подложи на операция. Италианският хирург й имплантира изкуствена трахея в Регионалната клинична болница на Краснодар през юни 2012 г. и.


Юлия Тулик

През октомври 2013 г. Юлия умира в агония заради започналото гниене поради отхвърляне на импланта. Случаят с жената от Краснодар става показателен, тъй като състоянието й преди операцията не е било животозастрашаващо, за разлика от останалите пациенти, които не са имали почти никакъв шанс да оцелеят без операция.
 
Смъртоносна статистика
 
Тримата пациенти, които Паоло Макиарини оперира в болницата на Каролинския университет през 2011 и 2012 година, се намират в тежко състояние и според очакванията на лекарите няма да живеят още дълго време. „Смятаме, че това се отнася и за пациентите, които са били оперирани в Краснодар”, се отбелязва в изявление на медицинските институции, публикувано в края на януари т.г. А в началото на юни шведската прокуратура започна разследване срещу шарлатанина хирург за непредумишлено убийство. Става въпрос за два случая на оперативна интервенция, извършени в шведски болници през 2011-2012 година.

Италианецът е направил досега 17 операции за трансплантация на трахея. Резултатите от тях? - От осемте пациенти, които са били трансплантирани с изкуствени органи, шест са починали, оцелявайки след операцията от 3 до 31 месеца. На останалите девет души е била присадена трахея от донор, четирима от тях умират след трансплантацията. От обкръжението на Макиарини обаче считат, че той е новатор и смъртността не доказва вина; че атаките срещу учения са свързани със съперничеството между отделните изследователски медицински екипи.
 

Първият пациент на италиянския хирург - Андремариам също умира след операцията.

Измама или непростима небрежност?
 
Професор Бенгдт Гердин от университета в Упсала, който е привлечен като независим експерт в разследването на италианския лекар, споделя, че вината на Макиарини е всъщност, че не е проследявал състоянието на пациентите си след операцията. „Паоло Макиарини твърдеше, че разполага с информация за състоянието на пациентите си след операцията, но в действителност не е така - казва Гердин и продължава: - В една от статиите си Макиарини дава информация за състоянието на пациент в продължение на 12 месеца, но се оказа, че той не е събирал такива данни и не е посещавал пациента. 

В друга научна статия той говори за здравословното състояние на пациент, наблюдаван от него в продължение на пет месеца, но пак се оказа, че не е събирал такива данни. Данните, които той използва в двете статии, просто не съществуват в действителност!”, категорично заявява проф. Гердин. Според него по принцип технологията на Макиарини за присаждане на пластмасови трахеи има бъдеще, но на този етап очевидно има нещо, което „не е така”!?! "Целта на моето разследване не е да сложа край на прилагането на тези технологии, а да покажа, че той не казва истината в своите статии. Подобни разработки имат бъдеще, но е твърде рано за активното им прилагане!”, подчертава проф. Гердин.

През май миналата година той публикува заключителния си доклад, в който се казва, че Макиарини е виновен. 
Въпреки това този доклад беше приет като неубедително заключение, а разследването бе продължено от специално назначена лекарска комисия.

След няколко седмици ръководството на Каролинския институт, разглеждайки всички материали, обяви, че Макиарини „не е нарушил етичните стандарти и дейността му е напълно оправдана”. /?/
Това събуди гнева на инакомислещите и роднините на жертвите на италианския доктор. Те с право питат: Кой тогава ще поеме вината за смъртта на пациентите на Паоло Макиарини!?
 
Милена ВАСИЛЕВА

ОЩЕ 100 ВЪПРОСА И ОТГОВОРА ЗА ЗДРАВЕТО ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА В."ДОКТОР", КОЙТО ВЕЧЕ Е ПАЗАРА