Европейските депутати решиха днес да снемат имунитета на основателя на френската крайна десница Жан-Мари льо Пен по искане на френското правосъдие, предадоха световните агенции.
Така Жан-Мари льо Пен ще може да бъде съден заради подстрекаване към расова ненавист във връзка с негови думи, отправени към френския певец Патрик Брюел. Случаят датира от юни 2014 г. , когато във видео, разпространено в интернет сайта на Националния фронт, Льо Пен говори за творците, които са се обявили срещу тази партия. Говорейки за един от тях - Патрик Брюел, който е от еврейски произход, но и за другите, Льо Пен казва: "Ще напълним пещта с тях следващия път."

Тези думи породиха остри критики срещу Льо Пен дори от страна на членове на неговата партия. Неговата дъщеря Марин льо Пен, настоящата лидерка на НФ, определи тогава думите на Льо Пен като политическа грешка. Луи Алио, един от вицепрезидентите на крайната десница, пък окачестви изказването на Льо Пен като глупаво и потресаващо.

По повод решението на европейските депутати за вдигане на имунитета му Льо Пен написа в Туитър, че то е илюстрация на парламентарната страхливост и нарече парламентаристите "сбирщина от ларви". Още, когато избухна скандалът, Льо Пен каза, че думата пещ няма антисемитска конотация и онези, които съзират подобно нещо в нея, са глупаци или негови политически врагове, уточнява Монитор.

Жан-Мари льо Пен, който е на 88 години, беше изключен от Националния фронт. Днес той е независим.