Името му е Любомир Милчев, но за обществото е известен с прозвището Денди. Въпреки че родният му град е Дупница, той никога не е живял там - местожителството му е в Перник, а после и София. Той е автор на редица книги. През 1988 година е завършил висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалностите - "Културология" и "Българска филология". По време на доктората му специализира в Германия в университетите на градовете Бохум и Хайделберг. Първата му издадена книга се нарича "Проглеждането на гледката". През 1996 година става водещ в предаването на Кодак, излъчвано по БНТ - "Семеен албум". Води и много рубрики както модни, така и светски за много български издания. Със своята ексцентричност и артистичност добива популярност в страната и бива канен в редица предавания, като "Сблъсък", "Искрено и лично", "Вот на доверие" и много други.
"ШОУ" предлага ексклузивно неговия разбор на стила на обличане на кандидатите за “Дондуков”2 и съветите му към тях.
  
- Кой от кандидатите за президент се облича стилно, според вас?
- Бих започнал със скандала, който се разигра наскоро. Бях изумен от нашата посланичка в Брюксел и Люксембург. Цели страници във вестници бяха посветени на нейната аудиенция при люксембургския херцог и колко смешно била облечена. Много внимателно разгледах, дори под лупа, нейното одеяние. Когато някой връчва акредитивни писма в монархия, получава малка книжка с инструкции, в които пише какъв е дрескодът. Там е било разписано, че тя трябва да се яви в три цвята – захарнорозово, бледосиньо и бледозелено. Тя избира едно веронезе, което е на границата между синьо и зелено и си прави изрядно монархически тоалет. Всичко е по протокол. Но то било смешно... Проф. Любомир Стойков написал, че това е пародия на монархически тоалет, а пък дамата му отговорила, че трябва да има уважение към бутика, намиращ се в центъра на Брюксел, който много бързо реагирал и изработил дипломатическия тоалет.

С този пример искам да кажа, че ние нямаме никакви правила за публично явление на съответната персона, съобразно часа, мястото и хората, с които той ще кореспондира официално. Не съм видял в България някой да се яви с морнинг джакет на церемония. Виждал съм няколко бивши президенти на приеми в посолствата ни в Рим и други градове. Ами на това ниво се носи фрак или най-малкото смокинг. Те винаги са с едни

много безлични костюмчета

в трите допустими цвята – черно, сиво и т. н. вечерносиньо. Много се страхуват, което е част от тяхната политическа същност, да не би някакъв детайл да авторизира и персонализира техния аутфит. Никога човек няма да види писалка, пушет в джобчето. В определени случаи, когато часовникът е скъп, се дърпат срамливо маншетите надолу, защото жълтите вестници забелязват такива скъпи водомери на ръцете на почитаемите господа.

Също така съм забелязал, че те или са с изцяло разкопчани сака, защото не са свикнали да носят такива дрехи, или са със сако, закопчано изцяло. Това никога не се прави, винаги най-долното копче не се закопчава. Лоши светски маниери имат.
От това, което видях като облекло при кандидат-президентите, бих казал, че госпожа Цачева изглежда много добре. Костюм, прилични и ненатрапчиви обувки, наниз от перли, без особени бижута. Тя изглежда достолепно. Татяна Дончева разчита на острия си език, а не на одеянието си. Това я прави малко да изглежда като зарзаватчийка, нахлула във входа на президентството.


Татяна Дончева

- Мъжете, които са се запътили към “Дондуков” 2, спазват ли дрескода?
- Не, те никога не носят скъпи костюми. Под скъп костюм разбирам да са правени поне три проби, да е с неаполитанско рамо, да е с копчета от корозо, които са най-скъпите в момента, да се разкопчават всички илици на ръкавите, да има ботониера и като се отгърне да има отвътре етикет, който показва, че съответният костюм е ушит за дадения господин. Путин, например, се облича при „Бриони“, това се знае. За ризи и вратовръзки да не говорим. Маншетът сандвич с бутонели много рядко може да се види в залите на властта.

- Много от мъжете в политиката започнаха да се появяват с дънки.
- Не е проблем да бъдат с дънки, важното е да има сако. Първата знаменитост, въвела този леко неглижиран аутфит, е Анди Уорхол, но той го взаимства от главния редактор на едно издание. В някои книги се казва, че може да влезете във фоайето на всеки хотел със скъсани дънки, но отгоре задължително трябва да има много скъпо сако.

- Какво ви е мнението за облеклото на генерал Радев?
- Военните по принцип не са манекени, но и там има правила. Когато личната гвардия на английската кралица е в цивилно облекло, са длъжни да носят сив костюм на бели райета и чадър бастун, на главата имат една шапка,  наподобяваща пъпеш, която в момента е хит. При нашите военни е разсипана цялата официалност. За него мисля, че ще е много по-добре да се явява с униформа.


Генерал Радев

- Има ли мъж от кандидатите, който може да се похвали с добър стил?
- Каракачанов винаги е бил разпасан и разкопчан, малко го раздава като македонски харамия. Това е негов избор. Трайчо Трайков пък би могъл да не носи скучните вратовръзки с американско райе. Носенето на такива вратовръзки е опасно, защото тези мотиви и разцветки са разписани в английския дрескод и означават, че си член на някой клуб, колеж и прочие. Един политик трябва да носи решително монохромни, едноцветни вратовръзки. По възможност да не са лилави, защото това е папски цвят, звучи претенциозно.

- А папионката? Вие в момента сте с такава.
- За мен във вратовръзката има един административен момент. Трябва да си политик или чиновник, затова напоследък нося повече папионки. Имах известно притеснение в момента, в който господин Георги Лозанов започна да се появява навсякъде с папионки. Тук има друг проблем. В София няма магазин за истински папионки, всички са с готов възел. Аз си купувам от Милано или Флоренция. В наша политическа кампания е недопустимо политик с папионка. Цялата политическа гузност на хора, които се правят на много честни, но

потайно вършат някои далавери

избива в облеклото им във вид на една дървена и пластмасова скромност, която да прикрие други неща или разкоша, в който живеят.


- Казахте, че от жените може да се отличи Цецка Цачева, а от мъжете?
- Никой! Стилът е авторизация, по някакъв малък детайл трябва да дадеш знак, че това си точно ти, а не някакъв манекен на витрина. Съвременната стилистика предлага много разумни решения за мъже, които имат властови позиции. Те трябва да се научат да носят бели ризи.



- Да оставим за миг политиците и да надникнем в шоубизнеса. 2016-та ще остане в историята като годината с най-много бебета и сватби в попфолка. Успяват ли изпълнителките да изберат правилните костюми за този важен ден?
- В цялата тази сфера преобладават акуидните простачки, няма какво да се лъжем. Взимат се с мъже, които ръсят пари, за да се правят те на певици и шоу звезди. Помня една изключително отвратителна сватба, на семейство Халваджиян. Той беше точно с морнинг джакет, цялата група, която присъстваше на сватбата, приличаше на облечена за Хелоуин. Не им стояха добре дрехите...
 
Едно интервю на Георги ГЮЗЕЛОВ, в. "ШОУ" 
 
 
 
С Жени Калканджиева - персона нон грата в Авиньон
 
През това лято Денди и Жени Калканджиева бяха обявени за персона нон грата във френския град Авиньон. „С Жени трябваше да посетим една постановка. Преди това тя погълна доста порто, което е сладко и напива. След това люшна малко шампанско и водка. Като тръгнахме, установих, че леко ми е трудно да балансирам“, разказва писателят. „Появяваме се пред театъра, тя вади някакъв портфейл и казва, че иска два билета и даде 40 евро. Жената на собственика на този театър, която беше с вид на надзирателка на немски концлагер, ни каза, че сме закъснели с 20 минути, а е трябвало да сме там 20 минути по-рано. Тогава Жени най-спокойно й отговори, че може да си позволим да закъснеем с 20 минути и пак й подаде еврата, а ние така или иначе не трябва да плащаме вход.
Тогава тази жена застана на вратата и каза, че няма да ни пусне. Мадам Калканджиева на английски език й каза „ fuck you” и дръпна една реч колко са смешни французите, какви колаборационисти са. На другия ден авторката на пиесата, която плащаше ние да се ветреем из Авиньон, ни каза, че ние сме персона нон грата в театъра. Аз й казах, че се чувствам поласкан, защото текат 500 спектакъла едновременно. Точно нас да ни нарочат е смешно“, допълва Милчев пред „ШОУ“. 


ОЩЕ СКАНДАЛНИ И РАЗТЪРСВАЩИ ЧЕТИВА ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА "ШОУ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА