Все повече българи помагат на непознати, но даряваме все по-малко пари, сочат данни на фондация Bcause. Според проучването, дарителският индекс на България е спаднал от 23% на 21%. Или казано по друг начин - България е на 129-то място в света и на 9-то място сред 10-те страни от Източна Европа, включени в Индекса, информира vesti.bg.
Въпреки, че отделяме по-малко пари за благотворителност, сме станали по-състрадателни. Оказва се, че през 2016-та година се отчита най-голям брой на хора у нас, които са помагали на непознати. Двойно е нараснал и броят на младите българи, които помагат без да търсят нещо в замяна.

Най-много българи обаче са дарявали пари през 2014-та година, сочи проучването. Причината са невижданите наводнения, които предизвикаха състрадателността у сънародниците ни.

В световен мащаб резултатите по този показател също са положителни – всеки втори запитан твърди, че е помагал безвъзмездно. Най-щедрите хора в света за трета година пък са жителите на Мианмар. На второ място са Съединените американски щати. Следват ги Нова Зеландия, Шри Ланка, Канада, Индонезия, Великобритания, Ирландия и Обединени арабски емирства. Африка е континентът с най-голям ръст на щедростта. Индексът показва високи нива на дарителство и в Ирак и Либия, както и в Непал.

Световният дарителски индекс на КАФ се основава на данни от Световното проучване на Галъп (Gallup’s World Poll), осъществено сред 148 000 души в над 140 страни, които заедно представляват около 96% от населението на света (около 5,1 млрд души). Дарителският индекс е среден процент от три аспекта на дарителското поведение – помощ на непознат, даряване на пари и доброволчество.
В България са интервюирани 1000 души в периода 7 юли – 24 август 2015.