Прокуратурата никога не е твърдяла, че бившият енергиен министър Делян Добрев е подписвал платежни нареждания към консултанта по АЕЦ "Белене" - фирма "Парсънс". Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговори на възраженията на министър Теменужка Петкова, че не Добрев, а наследникът му Драгомир Стойнев е допуснал плащания по проекта след неговото официално спиране, съобщава БНР. 
Според Арнаудова като министър на икономиката, енергетиката и туризма негово задължение е в качеството си и на принципал на НЕК да предприеме всички необходими действия, за да се прекратят плащанията по всички договори, които са били сключени за изпълнението на проекта АЕЦ "Белене". 

Обстоятелството, че в рамките на мандата на Делян Добрев не е имало никакви плащания, според Арнаудова, не променя факта, че "той е бездействал след датата на вземане на решението от Министерски съвет, за което лично също е гласувал", посочи тя.

Арнаудова допълни, че след като прокуратурата получи официално отказа на Делян Добрев от депутатския му имунитет, той ще бъде призован и обвинен. Тя отказа информация за това -  ще се искат ли още депутатски имунитети и ще има ли още обвинения по мегаразследването "Белене".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!