„Ще дойде ден, когато ще се търси политическа отговорност от лицата, които са спрели проекта „Белене“. Сега се занимаваме с нарушения, които ще провери съдебната система, но някои ще трябва да носи отговорност“. Това заяви зам.-председателят на БСП Лява България проф. Румен Гечев в сутрешния блок на БНТ.
Той припомни участие на премиера Борисов от 8 април 2011г, в което с данни и факти доказва, че проектът е печеливш и е „лудост да не го завършим“. „Затова и неговите министри подписват нови споразумения и са правили преводи за 350 млн. евро“, каза още народният представител.

„Борисов излиза и доказва през цялото общество, че „Белене“ трябва да се строи, а след 11 месеца го закриват. Тук не трябва ли някои да носи отговорност?“, попита още той.

Проф. Гечев обясни, че между 1990-1995 година сме били в началото на прехода, а държавата е била фалирала. „Не сме имали решение, че „Белене“ не е ефективен, но не разполагахме с възможности да финансираме такива проекти“, каза още той и уточни, че не е имало чужди инвестиции, държавната икономика е рухвала, поради забавената приватизация и сме платили дълг от 1.2 млрд. долара. „Сега имаме проект, който сме го докарали почти до половината. В интерес на България е  да го финализираме. Само докато говорим, вече текат над 300 хил. лв лихви“, подчерта депутатът от левицата.  

По неговите думи с прекратяването на проекта "Белене" управляващите изпълняват поръчка на чужди сили. „САЩ не искат Русия да има присъствие в България, не искат да има самостоятелна и силна българска икономика, за да бъдем зависими. Но не успяха да спрат същата тази Русия да построи ядрена централа в Турция“, подчерта той.