Калинки-алигатори завладяха русенското село Бистренци. Родителите ми казаха, че дори щипели, споделя Милен Иванов в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.
„През уикенда посетих родителите си. Още с пристигането се натъкнахме на изумителна библейска гледка - рояци от калинки, които покриват стените на къщата, летят из въздуха, като се блъскат в лицата, заплитат се в косите, изобщо създават истински дискомфорт, понеже човек не може да стои спокойно. Спокойствие няма и вътре в стаите. Насекомите проникват навсякъде. Те не са плашливи като мухите и не е възможно да бъдат прокудени просто с ръка, преди да се влезе в къщата. Кротко си пъплят по дрехи, коса, навсякъде. Щеш, не щеш, те са вътре заедно с теб. И разбира се, летят“, разказва Милен.

„Дори не можеш да се нахраниш спокойно, понеже има опасност, ако не си наблюдателен, да нарушиш закона за защита на животните, като изядеш неволно някоя буболечка... Самите калинки са много различни от познатите ни седемточкови. Тези са с разнообразна окраска, която варира от почти напълно черна, през шоколадова, до оранжева. Наличието на точки е по-скоро някакви петна. Оказа се, че това е някакъв азиатски вид нашественици калинки-алигатори. Те са хищници и не само, че се самоизяждат, но и унищожават местните видове калинки, между които и любимата на всички седемточкова калинка“, добавя Иванов.