Поредните преговори в „норманския формат“ не извадиха Русия и Европа от задънената улица, в която се намират двустранните им отношения вече две половина години, пише „Коммерсант. Според американския политолог Джон Миршаймър, това е невъзможно, а причината се крие в неправилната оценка от страна на западните държави на законите, според които се развива международната политика. 
„Корените на проблема трябва да се търсят в Украйна. Предполагам, че конфликтът между Русия и САЩ в Сирия до голяма степен е продължение на конфликта в Украйна. По-важният въпрос тук е кой е виновен за започването на украинския конфликт? И моят отговор е, че основно са виновни западните държави“, отбеляза Миршаймър. 

„Западът от края на Студената война беше привързан към политиката на разширение на НАТО и ЕС на изток. И в крайна сметка тази вълна на разширения достигна Украйна и Грузия: на срещата на върха на НАТО в Букурещ беше обявено, че те ще бъдат приети.

От гледна точка на Москва това е напълно неприемливо. През април 2008 г. Русия ясно заяви на НАТО, че това няма да се случи; през август тя потвърди своите намерения с война в Грузия.

Най-удивителното тук е, че Западът така и не разбра, че случилото се в Грузия ще се повтори в Украйна, ако той не спре да пренася там демокрация и капитализъм“, обясни експертът.