Луксозни и колекционерски коли са станали жертва на великотърновския паяк от началото на годината. Доскоро в града се налагаше митът, че специализираната платформа за репатриране на неправилно паркирали или неплатили в сини зони качва само обикновени МПС-та, но това съвсем не е така, личи от сводката на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи”.

От местните улици заради различни прегрешения са прибрани 16 коли, чиито цени надхвърлят 200 хил. лв. и са непостижим лукс за мнозина, пише "Борба". Сред последните, които са транспортирани до наказателния паркинг, са инфинити, две лимузини от луксозните серии на „Мерцедес”, както и колекционерския модел „Мерцедес Ескалибур”. На платформата са качени даже емблематични возила, снимани в клипове на родни чалга- и попизпълнители, коментират от фирмата.

Фотосите, които опровергават твърденията, че паякът вдига само обикновени МПС-та, са окачени на видно място в офиса на предприятието в центъра на старата столица.

Един от любопитните сюжети е с поръчков спортен мерцедес, собственост на сина на известен сенчест бос. Колата е на стойност, която в пъти надвишава цената на паяка, но не сме се колебали да я вземем, защото бе спряла в явно нарушение и на място за инвалиди, разказва директорът Иван Ламбов.Той припомня, че многократно са били слагани скоби даже на автомобили и джипове на политици, които обикалят региона заради настоящите предизборни кампании. „Плашат ни с важни клечки, заканват ни се, че ще ни уволняват и т.н. Българинът, като му бръкнеш в джоба, става чувствителен и трудно си дава сметка, че има правила, които трябва да спазва. При нас няма ходатайстване и не ни интересува кой кой е и на кого е човек”, бе категоричен управителят. Цeнaтa за освобождаване от наказателния паркинг е 42 лeвa. Отдeлнo ce плaщa зa вceки чac пpecтoй там. Махането на поставена скоба пък е 15 лв.

Вeликo Tъpнoвo e c нaй-ниcкитe цeни зa пaякa и cкoбитe. В Сoфия, Вapнa, Бypгac и Стapa Зaгopa зa peпaтpиpaнe ce плaщa пo 60 лeвa, a зa мaхaнe нa cкoбa пo 30 лв. В Сoфия, Вapнa и Стapa Зaгopa ce плaщa и пo 20 лeвa глoбa чpeз фиш зa нapyшeниe нa oбщинcкaтa нapeдбa зa пapкиpaнeтo. Сpeднo нa дeн във Вeликo Tъpнoвo ce зacкoбвaт мeждy 15 и 18 aвтoмoбилa, a пaякът вдигa пo пeтнaдeceтинa нeпpaвилнo пapкиpaни МПС.