САЩ ще изпратят над 300 военни в Норвегия, обяви днес правителството в Осло. Страната граничи с Русия и тази мярка може да подразни Москва, коментират експерти, цитирани от Канал 3.
Американските военни ще бъдат разположени във Вернес, близо до Трьондхайм, в централната част на страната, на около 1000 километра от руско-норвежката граница в Далечния Север. Става дума за около 330 морски пехотинци, които ще се обучават и ще участват в маневри при почти арктически условия, се казва в изявление на норвежкото министерство на отбраната.

Защитата на Норвегия зависи от съюзническите подкрепления и е от решаващо значение за норвежката сигурност нашите съюзници да дойдат и да придобият познания за действие в Норвегия, каза министърът на отбраната Ине Ериксен Сьорайде.

Това е уникална възможност нашите военни да се обучават с американски военни при норвежки условия, добави тя.

Разполагането на тези американски военни ще стане от януари догодина и ще бъде предмет на оценка, която ще бъде направена идната година.

Преди да стане член на НАТО през 1949 г. и за да успокои страховете на съседа си, Норвегия има ангажимента да не "отваря територията си за чужди бойни сили, докато не е нападната или застрашена от нападение." Така информациите за американските военни в Норвегия, които се появиха още миналата седмица, изненадаха руското посолство в Осло.