Специализираната операция на служители от ДАНС и ГДБОП в централното управление на Държавната агенция по рибарство и аквакултури, което от 2015 г. се намира в Бургас, приключи след 22 часа тази вечер. От сградата на ул. "Александър Батенберг" 1 бяха изнесени чували с документация.
Информация за причините, довели дотук, специализираните органи на МВР обаче липсваше, съобщава "Флагман". 

Според източник на изданието основната цел на разследващите бил третия етаж на сградата, реконструирана от държавата през 2015 г. На първия етаж в нея се намира служба на Гранична полиция, но горните два етажа са предоставени за нуждите на ИАРА. Днес, когато около 09,00 ч. първите инспектори, дошли на работа, установили, че не могат да включат компютрите си към главния сървър. Някои от тях решили да напуснат сградата, за да пушат цигари навън, когато забелязали в коридорите външни лица. Те били предупредени да се върнат на работните си места и да не ползват мобилните си телефони.

На втория етаж са разположени основно експерти на ИАРА, както и деловодството. Етажът не е бил претърсван. Разследващите се интересували от кабинетите на изпълнителния директор на ИАРА Янчо Янев, на неговата заместничка по административната част Галя Мачорска, на финансовия директор Михаил Златев, както и от още един шеф - Ясен Киров.

Киров пристигнал в централното управление с длъжност  - втори заместник изпълнителен директор, със същия ранг като на Мачорска. Това според запознати било твърде странно назначение, извършено през юли тази  година. Киров дотогава бил обикновен инспектор в ямболския офис на ИАРА.

Според източник на Флагман.бг спецоперацията на МВР започнала рано тази сутрин едновременно в централата в Бургас и в Столичната дирекция по еврофинансиране, която е последната преди окрупняването на ръководството в Бургас. Очаквало се тези дни тук да бъде преместен и самият директор Галин Николов - важна фигура от столицата, ръководеща усвояването на средствата по еврофондовете. Сигналът е за отклоняване на крупни суми при финансиране на големи рибовъдни стопанства и ферми за миди.

"Така наречените колектори - инсталации за развъждане на миди например са изключително скъпи, имало е и сигнали за неправомерно разпределение на квоти за улов на калкан, каза източникът.

Доколко обаче сигналите не са базирани върху доноси на хора, неудовлетворени от новото ръководство, е друг въпрос. Заедно с книжните тела на документите са иззети и компютрите от кабинетите на третия етаж.

Самото разследване течало от близо седмица.