Навътре в горите в околностите на Москва внезапна стрелба вдига в небето ято птици, чува се силен крясък. Десетина мъже, облечени във военни дрехи, се катерят по безлюден склон с калашници на гърба.
Това е "военен лагер", организиран от ултранационалистическия Евразийски младежки съюз (Евразийский союз молодежи), известен с абревиатурата ЕСМ - младежкия клон на т.нар Евразийско движение. Подобни множащи се в Русия лагери са в духа на цялостната политика на Кремъл за "патриотично възпитание", за което през последните години правителството отпуска все повече средства, пише Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Лагерите на ЕСМ служат като центрове за подготовка на доброволците, които се сражават рамо до рамо с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, и сега създават ново поколение обучени бойци. "Намираме се в ситуация, когато НАТО се доближава до нашите граници, и днес младежите трябва да бъдат обучавани, за да предотвратят такива атаки", казва водачът на ЕСМ Антон Брюсов.

Националистите смятат Запада за свой основен враг, но някои са недоволни от начина, по който президентът Владимир Путин се справя с войната в Украйна, и са убедени, че той не направил достатъчно. "Войната с Украйна е неизбежна, но засега сме свършили само половината от работата", казва лидерът на Евразийското движение Александър Дугин. "Обединихме се с Крим, трябва да окажем помощ на Новорусия, но не сме освободили Новорусия", добавя той.

Националистите вярваха в т.нар. проект за Новорусия, който цели да откъсне част от традиционно рускоговорящата Източна Украйна и да я присъедини към Русия. Вместо това конфликтът доведе до създаването на два сепаратистки проруски региона в Донецк и Луганск, които обаче официално остават част от Украйна.

И все пак, макар да са недоволни от политиката към Украйна, голяма част от националистите все пак поддържат настоящия режим, казва Андрей Колесников, експерт по руска вътрешна политика в московския Център "Карнеги". "Като цяло националистите, които са малко или много рационални, са за Путин. Онези, които са наистина радикални, са против Путин, защото той не е довършил работата в Донбас", казва той и добавя: "Ако те отидат прекалено далеч и се превърнат в реална заплаха за режима, дейността им ще бъде прекратена".

Крайнодесният политически идеолог Дугин, който е тясно свързан с Кремъл, обяснява подхода на Путин към ситуацията в Украйна с политическите реалности - западния натиск и икономическите санкции. "Нервира ме мудността на Путиновите реформи", казва Дугин от телевизионното си студио, намиращо се съвсем близо до Червения площад. "Когато се колебаем, ние губим; когато правим решителни крачки, печелим", подчертава той.

Дугин отрича, че е под контрола на Кремъл и настоява, че Кремъл смята ЕСМ за "опасна сила, която те не могат да оглавят или направляват, защото ние строго се придържаме към своята идеология". Обаче проучвания на базирания в Русия Център за политически и икономически реформи показват, че през периода 2013-2015 г. ЕСМ е получавал президентски грантове на обща стойност над 18.5 млн. рубли (близо 300 хил. долара).

Недалеч от мястото на "военния лагер" на ЕСМ в гората има друг тренировъчен лагер, ръководен от 25-годишния Сергей Андреев - основател на малката крайнодясна младежка група "Десни анархисти". За разлика от други млади хора той не подкрепя президента Путин.

"Путин е като всички други лидери в съвременния свят. Той просто иска да трупа пари и блага, за да живее добре семейството му", казва Андреев, докато лъска своя калашник. Зад него край пращящия лагерен огън се вее знамето на "Десните анархисти" - череп с кръстосани кости. "Зад него няма велики идеи. Той ги използва, за да прикрие политическите си манипулации."

Броят на крайнодесните активисти като него, които открито се обявяват срещу Путин, е малък и едва ли тяхното недоволство е голяма заплаха за Кремъл.

"Режимът на Путин отчасти е крайнодесен и ултранационалистически. Обаче Путин ще разбие всяка ултранационалистическа сила, която не е лоялна към Кремъл", твърди Антон Шеховцов, експерт по крайната десница, който подробно следи през последното десетилетие изявите на Дугин и последователите му. "Ако това не им е от полза, те ще ги забранят, ще ги разбият или ще вкарат лидерите им в затвора", казва той.