Европа направи голяма грешка с т. нар. политика на отворените врати. Така коментира проблема с бежанците Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент на Република България, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП при посещението си в Ямбол.
„Моята тежка прогноза е, че Шенгенска Европа ще се изолира. Тя ще се затвори - дали с огради или с повече полиция. За съжаление, най-тежкият въпрос ще трябва да се решава тук, в граничните държави”, посочи Йотова и заяви, че от една година предупреждава, че след Италия и Гърция третият път на мигрантите ще бъде през сухопътната граница между Турция и България. По отношение на информацията за разкриването на бежански център от затворен тип в елховското село Бояново Илияна Йотова коментира:

"Това е все едно да нагрявате тенджера под налягане без да може да й изпуснете парата. В един момент това ще избухне". Тя подчерта, че 90 на сто от влизащите в страната ни нямат право да остават тук по нашето или международното законодателство. „В света са признати две страни, чийто граждани са със статут на бежанци – Сирия и Еритрея. Но сирийски граждани почти не идват вече. Идват хора от други държави, за които ние нямаме абсолютно никакви ангажименти за даване на убежище. Те са нарушители на нашата държавна граница. И като нарушители те трябва да бъдат съдени по бързото производство и да бъдат връщани обратно, а не да бъдат заселвани трайно”, категорична беше Йотова.

Тя посочи, че страната ни няма суверен по отношение на миграция. „За съжаление, у нас се демонстрира безпомощност. Защо е обявено второ ниво на готовност на границата ни с Турция. Излиза министър Бъчварова, хвърля го, всява паника и страх в хората, но не казва това на базата на какви сигнали са, как можем да го предотвратим, какво е включено в неговото предотвратяване. Нямаме такава информация”, заяви Йотова. Тя допълни, че всички анализи сочат увеличаване на мигранската вълна и за нея е необяснимо защо българското правителство е толкова пасивно в Европейския съвет в момент, в който се обсъжда именно въпроса за мигранската вълна в Европа.