Четиримата деветокласници от ромски произход, които бяха зверски пребити в района на спортната зала в ж.к. „Зорница”, обясниха своята версия за случилото се. След побоя момчетата бяха настанени в „Неврохирургия” на УМБАЛ-Бургас, без опасност за живота.
„Тръгнах си по-рано от училище, беше ми лошо. Докато отивах към спирката, за да хвана автобуса, изведнъж видях Симеон да бяга срещу мен, притеснен. Попитах го какво става и той ми каза, че ги бият. Докато успее да ми обясни кои ги бият, точно какво става, биячите дойдоха и го хванаха пред мен: „Кажи на приятеля ти утре да носи марихуана!”. В този момент някой мина зад мен и ме удари, аз паднах и започнаха да ме удрят направо настървени – с ритници, с юмруци, навсякъде ме удряха.”

Така започва разказа си 16-годишният деветокласник Рашко, който днес, заедно с трима свои приятели от сградостроителното училище стана жертва на побой. Неговият нос е счупен, личи, че всички са удряни в лицето, а Симеон дори е бил бутан във вратата на кола и за малко да бъде блъснат от други автомобили на шосето. От разказа на момчето става ясно, че биячите са по-големи и са искали от тях да ги снабдяват с дрога, съобщава "Флагман". 



„Може би бяха 11-ти или 12-ти клас. Познати са ни на всички по физиономии, но не ги знаем как се казват и защо изобщо започнаха да се заяждат с нас. Може да са от спортното, но може да са и от Немската, която е наблизо. Можем да ги разпознаем. Поради това, че те искаха от нас марихуана, днес в болницата ни правеха тестове на урината, за да видят дали употребяваме дрога ”, допълни Ради, който е с насинено око.

Резултатите от тези проби са негативни, тоест момчетата не са употребявали наркотични вещества в последните 3 месеца.

Към момента полицията в Бургас работи по няколко версии за случилото се. Независимо от обидите, произнесени по адрес на четиримата деветокласници, сред водещите хипотези не е тази за етнически конфликт. Съдейки от разказа на момчетата, става въпрос за конфликт за наркотици, с който Радо, Рашко, Симеон и Данчо не са разполагали. МВР са иззели записите от охранителните камери в района и в момента се правят опити извършителите да бъдат намерени.