Много неща се изговориха за АЕЦ „Белене”. Аз няма да ги коментирам. Всичко, което мога да направя е да говоря с факти. Това заяви преди минути енергийната министърка Теменужка Петкова на извънреден брифинг.
Коментарът й бе във връзка с новината, че Делян Добрев се отказа от имунитета си, след като лично Цацаров го поиска по-рано днес.

„Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК по случая с АЕЦ „Белене“, той е такъв само на БЕХ”, поясни Петкова. 

„Няма да правя генерални изводи и оценките, а ще ви запозная с документите и фактите такива, каквито са. През юни 2012 НЕК е изпратила писмо до БЕХ с копие до министъра на енергетиката Делян Добрев. То е постъпило в министерството, но то е само в рамките и компетентността на изпълнителния директор на БЕХ. Министърът не енергетиката е само принципал“, каза енергийният министър.

По думите й след решение на МС се спира проектът АЕЦ „Белене“.

„Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК, той е такъв само на БЕХ. Той издава протоколно решение от юли 2012, с което разпорежда на БЕХ да предприемат всички необходими действия за прекратяването на АЕЦ „Белене“. Той е предприел действията такива, каквито има по закон, така че да бъде спазено решението на МС. С действията си Добрев е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност, така че да защити и интересите на НЕК, и на БЕХ и на българската държава“, каза още Теменужка Петкова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!