Има три варианта за отвоюване на столицата на „Ислямска държава” в Ирак – Мосул. Първият е атака, която неминуемо ще доведе до бежански поток. Вторият вариант е решаване на проблема без бой, разчитайки ИД да се изтегли. Ако терористите, които вероятно имат около 6 000 защитници в града, започне да го защитават, ще има много жертви, много ранени и много бежанци. Това коментира Славчо Велков, анализатор в Центъра за близкоизточни изследвания.  
Той заяви, че коалицията, която се бори за отвоюяването на Мосул, е сформирана от различни участници. САЩ имат ключова роля в ръководството на тази операция. Вчера там беше шефът на Пентагона с огромен брой военни съветници. Интересът към бъдещето на региона е обясним, само че другият фактор – ИД, все още не са показали силата си в самия град”, каза още Велков пред bTV. 

„ Най-интересното е, че самите жители на Мосул не горят от желание да бъдат освободени. Те не признават шиитското правителство и се опасяват, че може да има кланета. Аз не съм убеден, че акцията в Ирак ще е успешна", посочи Велков.

„Ако се прехвърлим на територията на съседна Сирия – там има също изключително важен град – Алепо. Това е най-важният град в Сирия. Към момента там също има много блокирани мирни жители. След последното примирие и това, което виждаме като намерение на руската армия, че там ще се води битката до последно. Страхувам се, че там ще бъде приложена тактиката на изгорената земя. Там също ще излязат много бежанци”, посочи специалистът.

„Ще бъдем свидетели на изключително напрегнати събития”, обобщи Велков.