Десетте заповеди на легендарния монголски държавник Чингис хан бяха разчетени. Най-известният хан на монголите е живял вероятно между 1155, 1162 или 1167 и 1227 г. Той основава Монголската империя, която е най-голямата държава в човешката история. При своя разцвет Монголската империя включва големи части от днешните Китай, Монголия, Русия, Корея, Азербайджан, Армения, Грузия, Сирия, Турция, Ирак, Иран, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Афганистан, Туркменистан, Пакистан, Палестина, Кувейт.
Той изгражда силна армия, основаваща се на меритокрацията, и използва блестяща организация и тактика, превръщайки се в един от най-успешните военачалници в историята.

В Монголия той е смятан за национален герой и е наричан „баща на монголската нация“. Заслугата за това е на германската студентка от университета Франкфурт на Майн Херлен Болд, която направи пробива под ръководството на професора Ирина Невска. Документите се намират в фондовете на Националния музей на Алтайската република. Документът е част от упражнение по краснопис. Според изследователите, наставленията за жените, приятелите и добрите и лошите постъпки наистина са създадени от великия завоевател, но в течение на времето към тях са правени допълнения. Тези правила са били основа за възпитанието на децата и са били основа за морала на хората.

Правилата са част от писанието "Ключът на разума" и могат да бъдат прочетени в много сборници на старинен монголски. Такива сборници има в Петербург, в Улан Батор и в много други библиотеки, като тази в Алтай. Анализираният манускрипт е XVIII века.

Любопитна е смъртта на Чингис хан. На 18 август 1227 г., по време на последната си война със Западна Ся, Чингис хан умира. Причината за смъртта му е несигурна. Според една версия, той пада от коня си, поради напреднала възраст и физическа умора, като някои съвременници споменават пророчества на негови противници за това. Съществува и легенда, че една тангутска принцеса, за да отмъсти за страната си и да попречи на собственото си изнасилване, кастрира Чингис хан със скрит нож, след което той не успява да се възстанови и умира.

Чингис хан настоява да бъде погребан без обозначения на гроба. След смъртта му тялото му е върнато в Монголия, вероятно в родното му място близо до река Онон. Според легендата погребалният ескорт избива всички по пътя си, за да запази в тайна мястото, където е погребан. Друг фолклорен разказ твърди, че една река е отклонена, така че да тече над гроба му, за да го скрие. Гробът на Чингис хан не е открит до днес. Мавзолеят на Чингис хан е паметник в негова чест, но той не е погребан там.

Ето правилата:
 
На човек, на когото никога не трябва да се доверяваш, не разказвай нищо съкровено.
Не се поддавай на влиянието на лошите хора.
Не се отнасяй към думите на жените твърде сериозно.
Не убеждавай сина си с помощта на роба си.
Не се съветвай с коварен (завистлив) човек.
Не нарушавай приетото от много хора.
Не се пристрастявай към греховни и неодобрявани от другите хора постъпки.
Не спъвай добрите дела.
Не забравяй до смъртта си верните думи на най-добрия ти приятел.
Не казвай лоши думи на неразделния си приятел, които не се забравят.