Деветокласниците Йордан Мандов, Ради Маринов и Симеон Асенов са пострадалите ученици от Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев”, известна като ЛУСК-а в Бургас. Тримата, заедно с още двама съученици не влезли в трети час, когато трябвало да имат математика.
Двама от тях се върнали в класната стая, а Йордан, Ради и Симеон тръгнали по улицата в посока намиращата се наблизо спортна зала „Бойчо Брънзов” и магазинчетата за закуски край нея. Точно в това време учениците били нападнати от други младежи, които не са от същото учебно заведение. Йордан се върнал обратно в час, а Симеон и Ради били настанени в болницата. Малко по-късно полицай се върнал да придружи Йордан до УМБАЛ – Бургас, тъй като бил ударен в корема. Тези факти разказа директорът на гимназията- Антоанета Лазова, съобщава  burgasinfo.com.


Снимка: burgasinfo.com

Първоначално тя заяви, че не знае подробности за инцидента, тъй като такъв няма на територията на учебното заведение. Камерите, които гледат към коридорите, се виждат на екран точно пред бюрото й. Те обаче записват само случващото се вътре в сградата.

„Полиция дойде да ги провери, видяха, че няма нищо нередно на записите. По същия начин прегледаха и кадрите в кабинета на директора на Спортното училище”, каза още Лазова. Броени минути след срещата с наш репортер, Лазова бързо събра факти за побоя от класните ръководители на учениците, които са ги придружавали в болницата.

Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации се намира в една сграда със Спортното училище „Юрий Гагарин”. Често между възпитаниците на двете училища стават сблъсъци, тъй като в едното учат предимно деца от ромски произход, а в другото – бургазлии. Според директорката на ЛУСК-а обаче това е първия подобен инцидент в петгодишната й кариера на поста. От полицията отрекоха етнически конфликт. Според МВР се работи по няколко версии, сред които лична вражда.