Премиум-марката на алианса PSA Peugeot Citroen – DS, подготвя 3 нови кросовъра, които трябва да се появят на пазара през следващите 5 години. Първият от тях ще бъде със средни размери и ще се конкурира с Audi Q5. Това съобщи изпълнителният директор на концерна Максим Пика, цитиран от Auticar, пише actualno.com
По думите му моделът ще дебютира на автосалона в Женева през март догодина, като ще бъде направен в стила на концепта Wild Рубис (на снимката), показан през 2013 г. Компанията вече предлага един кросовър – DS 6, но той се продава единствено в Китай. Неговият дизайн също е направен по мотивите на Wild Rubis.
 
Очаква се европейската версия на конкурента на Audi Q5 да използва редица черти от външния вид, както и някои от технологиите на „китаеца”. Самият той е достъпен само с предаване и бензинов турбомотори с обем 1,6 и 1,8 литра, развиващи съответно 167 и 203 к.с. Французите работят и върху малък кросовър, който трябва да бъде готов през 2018 г.

Неговите основни съперници на пазара ще бъдат MINI Countryman и Audi Q1. В основата на автомобила ще бъде платформата, използвана за следващите поколения на Peugeot 208 и DS3. Гамата мотори ще се състои от 3-цилиндров мотор с обем 1,2 литра и от 4-цилиндров двигател с обем 1,6 литра.

Максим Пика допълни, че първият сериен електрически кросовър на PSA Peugeot Citroen също ще се предлага под бранда DS. Той е част от новата стратегия на френския алианс, според която през периода 2019-2021 г. компанията трябва да пусне 11 еко-модела – 3 електромобила и 8 хибрида.